Кметът на Варна поиска оставката на главния архитект на общината

Иван Портних обобщи, че, ако не бъде депозирана оставката на главния архитект до края на деня в сряда, ще предприеме всички законови стъпки за неговата смяна

Община Варна
Община Варна Източник: Zonanews

Кметът на Варна Иван Портних поиска оставката на главния архитект на общината Виктор Бузев до края на деня в сряда. Това съобщи кметът на извънреден брифинг.

 

Сред причините за исканата оставка са липсата на цялостна визия за развитие на града, липсата на организация, функциониране и работа на Експертния съвет за устройство на територията (ЕСУТ), както и решения по ключови теми за града.

 

Портних допълни, че е имало ясни опити за незаконосъобразни действия от страна на главния архитект. 

Според кмета, пасивността на главния архитект може да се илюстрира с редица примери. Сред тях той посочи, че има липса на правила при работата на ЕСУТ и прилагането на двойни стандарти там. По аналогични проекти и преписки, едни са придвижвани по-бързо, а други по-бавно, обясни Портних.

 

Той допълни, че презастрояването в отделни зони на града също е функция на главния архитект. Липса визия и по отношения на ключови за Варна проекти, смята кметът. Сред откроените от Портних са и проблемите при работата на главния архитект с незаконните бараки в курорта "Златни пясъци".

 

Кметът каза, че освен всичко изброено, има случаи на отнемане на правомощия от страна на главния архитект и за пример посочи издадено от него разрешение за преместваем обект към ресторант в Морската градина в града зад гърба му и без да има право на това.

 

Иван Портних обобщи, че, ако не бъде депозирана оставката на главния архитект до края на деня в сряда, ще предприеме всички законови стъпки за неговата смяна.

Още от "Варна"

Зам.-министър Натова: За половин век БМКЦ обучи 500 хиляди морски лица

Благодарим на компанията "VIKING", която дарява безвъзмездно оборудването за оцеляване и спасяване на човешки животи по време на авария в море, заяви изпълнителният директор на БМКЦ кап. Денчо Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени