Кметът на Варна: Тръбата, за която ми повдигнаха обвинение, е проектирана и строена по времето на Станишев

През последната година и половина промяната се изразява в това да се реанимира Гуцанов като политически фактор, добави той

Иван Портних
Иван Портних Източник: Община Варна

Нито съм одобрявал програма,  нито съм осигурявал финансиране или избирал изпълнител и надзор. Не съм строил, въвеждал в експлоатация или разплащал въпросната тръба, защото тогава не съм се занимавал с политика. По времето на тройната коалиция са избрани изпълнители, надзорници и всичко останало по проекта, който е бил одобрен. Това заяви на брифинг в морската столица кметът Иван Портних.

 

Вчера стана ясно, че срещу него е повдигнато обвинение заради казуса с канализационната тръба във Варненското езеро, с която имаше серия от аварии въпреки дадените големи средства за ремонти.

 

"Надявам се, че Гуцанов ще зададе тези въпроси на хората, които са дирижирали този въпрос. Нека областният управител се ангажира с отговор каква ще е съдбата на азотния тор, който с месеци стоя в морето, който провлачиха през езерото. Някой разбра ли каква ще е неговата съдба и кой ще понесе отговорност", допълни той. Иван Портних коментира още, че през последната година и половина промяната се изразява в това да се реанимира Гуцанов като политически фактор. 

 

Борислав Гуцанов, БСП
Борислав Гуцанов, БСП Източник: Zonanews

Новият програмен период започна от януари миналата година, заяви още Портних. "Основният акцент беше насочен към Плана за възстановяване, защото там държавата очаква средства, които са важни за регионите. В Плана изчезна темата за регионалните програми, нито програмите които касаят общините или бизнеса са договорирани. Нито една програма към днешна дата не е отворена, няма и изглед да бъдат отворени", добави той.

 

"Ще минат години докато средствата ще могат да бъдат използвани за реализиране на проекти. При гласуване на държавния бюджет внесохме предложения касаещи Варна и региона за около 200 млн. лева. На гласуването коалицията категорично не подкрепи предложенията за Варна. Ако гласуваха тези средства можехме да ги имаме в бюджета. Последната година и половина промяната се свежда до имагинерни обещания, без конкретика", добави кметът на Варна. 

Още от "Варна"

Зам.-министър Натова: За половин век БМКЦ обучи 500 хиляди морски лица

Благодарим на компанията "VIKING", която дарява безвъзмездно оборудването за оцеляване и спасяване на човешки животи по време на авария в море, заяви изпълнителният директор на БМКЦ кап. Денчо Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени