Конфискуват руския анклав в Камчия - Надежда Йорданова и Ивайло Мирчев внесоха законопроект

Русия вероятно ще направи опит формално да се освободи от собствеността на курорта "Камчия", за да изпревари приемането на законопроекта

Ивайло Мирчев, Надежда Йорданова, руският анклав в Камчия
Ивайло Мирчев, Надежда Йорданова, руският анклав в Камчия Източник: Колаж Zonanews

Народните представители Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова от ПП-ДБ са разработили законопроект за връщането на Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" в собственост на българската държава и замразяването на руски имоти, собственост на санкционирани лица. Това стана ясно от информация, разпространена до медиите. Тя е публикувана и във "Фейсбук" профила на Мирчев, където той уточнява, че очаква подкрепа за законодателната инициатива от цялата парламентарна група на "Продължаваме промяната - Демократична България", както и от други политически сили.

 

"Законодателната инициатива е силно закъсняла, особено с оглед продължаващата война на Русия в Украйна, пише в профила си Мирчев. Международни санкционни мерки в този смисъл са налице от 2014 г., като в отговор на неспиращата агресия на Русия се приемат и нови. За да може България да изпълни задълженията си по прилагане на тези международни ограничителни мерки, е задължително да бъде приет конкретен закон", пише той.

 

Според Мирчев в законопроекта се предлага да бъде поддържан публичен списък на санкционираните лица, който да бъде публикуван в интернет страницата на Министерството на външните работи, с цел гарантиране на правата на трети лица.

 

 

Миналата седмица в медиите се появи "директива", подписана от първия заместник-ръководител на департамента по имуществото на Москва Елена Юревна Специвцева. На 29 декември м.г. тя е била изпратена до съвета на директорите на СОК "Камчия". С нея на членовете му - всички са руски граждани с изключение на досегашния изпълнителен директор Николай Недялков - е поръчано "да обезпечат свикването на съвета на директорите".

 

На всички е поръчано "да гласуват "за" избирането на Росен Григоров, директор по управлението на персонала в "Лукойл Нефтохим Бургас", на мястото на Недялков. Поръчано е също Григоров да бъде назначен на трудов договор "по съвместителство", което означава, че той ще запази като основно работно място и директорския си пост в "Лукойл Нефтохим Бургас".

 

Смяната на изпълнителния директор на СОК "Камчия" може да се разглежда като косвено потвърждение на прогнозите, че Русия ще направи опит формално да се освободи от собствеността на курорта "Камчия", за да изпревари приемането на подготвения от Надежда Йорданова и Ивайло Мирчев закон за прилагане на международните санкции и да осуети опитите на българската държава да си върне собствеността върху лагера, наричан често "руски анклав".

Още от "Варна"

Зам.-министър Натова: За половин век БМКЦ обучи 500 хиляди морски лица

Благодарим на компанията "VIKING", която дарява безвъзмездно оборудването за оцеляване и спасяване на човешки животи по време на авария в море, заяви изпълнителният директор на БМКЦ кап. Денчо Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени