КПКОНПИ инспектира Община Варна

Проверяват сигнал за манипулиране на обществена поръчка за електрически автобуси

КПКОНПИ инспектира Община Варна
КПКОНПИ инспектира Община Варна Източник: КПКОНПИ

Антикорупционната комисия влезе в община Варна. Служители на Дирекция "Противодействие на корупцията" в КПКОНПИ извършват действия на място в Община Варна, след постъпила информация в сигнал относно процедура по сключване и изпълнение на договор за обществена поръчка, както и допълнителен анекс към него.


Поръчката е от 2021 г., на стойност 85 000 000 лв., отпуснати като безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Околна среда", за закупуване на 60 броя електрически автобуси и 60 бр. зарядни устройства за тях.

 

Сигналът, по който КПКОНПИ работи, касае данни, че обществената поръчка е манипулирана в полза на определен изпълнител и са осъществени корупционни действия от служители на Община Варна, включително от лица, заемащи висши публични длъжности.


Изземва се документация и се снемат обяснения от длъжностни лица в сградата на Общината. Паралелно с това, служители на дирекция "Противодействие на корупцията" изискват и документи от Областна администрация Варна, по повод друга проверка, с предмет промяна на статута на имоти - частна държавна собственост и разпореждане с тях, осъществено за периода 2018-2020 г.

Още от "Варна"

Последни новини

Най-четени