Нашествие на калинки по Северното Черноморие

За да се възстанови биологичното равновесие, не е необходима човешка намеса

Нашествие от калинки по Северното Черноморие
Нашествие от калинки по Северното Черноморие Източник: Pixabay
Нашествие на калинки по Северното Черноморие. Много хора са впечатлени от явлението. Според специалистите то има просто обяснение. "Напълно обяснимо е с каламитета на листната въшка. Във Варна толкова много листни въшки мисля, че имаше преди около 20 години, но не е нещо необичайно. И понеже най-големият враг и любима плячка за калинките са листните въшки, затова и тяхната популация се разви много бързо", обяснява пред NOVA д-р Антоанета Тончева, началник на общинското предприятие "ДДД" – Варна.
 
А за да се възстанови биологичното равновесие, в случая не е необходима човешка намеса. "Биологичното равновесие се постига бързо. Като намалее храната или като изядат по-голямата част от листните въшки, те самите ще се пръснат, защото ще тръгнат да си търсят храна другаде", обясни д-р Тончева.
 
Според специалистите калинките по никакъв начин не са опасни за хората, а големият им брой е възможно да изчезне буквално за ден.

Още от "Варна"

Неделно училище разказва историята на световноизвестния художник Стоимен Стоилов

Тържеството бе организирано в рамките на Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите", по която работи неделното училище в австрийската столица

Прочетете повече прочетете повече

Вътрешното удовлетворение от добрите дела е отблясък на пасхалната радост, каза митрополит Йоан

Когато човек сам се бори със злото, надявайки се само на себе си, то победата се оказва непосилна, каза още владиката. Той допълни, че ако човекът обаче призове Божията помощ, то ще излезе от тази битка победител

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени