Обновяват още седем сгради с архитектурна стойност във Варна

Над 500 обекта са в списъка на паметници на културата

Варна продължава с обновяването на сгради с архитектурна стойност
Варна продължава с обновяването на сгради с архитектурна стойност Източник: Община Варна

"Красивите стари къщи в центъра на Варна са богатство, което трябва да бъде опазено", съобщава през фейсбук профила си кметът на общината Иван Портних. Община Варна реставрира няколко уникални сгради, в които има съсобственост - на ул. "Шипка" №1 и №2, както и на  сградата на бул. "Княз Борис I" №46, проектирана от арх. Дабко Дабков, строена през 1927 г.

 

"Над 500 обекта вече са включени в списъка на паметници на културата. За още 117 сгради се извършва изследователска работа от експертите от отдел "Недвижимо културно наследство" в Община Варна, който създадохме преди няколко години. Целта е обектите да бъдат одобрени и включени в защитените списъци на Националния институт за недвижимо културно наследство", допълва още градоначалникът на морския град.  От 2015 г. до момента са възродени едни от най-красивите къщи в центъра на града: на бул. "Княз Борис І" №8 и №30; ул."Воден" №7 и №13; на ул. "Драган Цанков" №8, ул. "Братя Миладинови" №11, бул. "Вл. Варненчик" №47, ул. "Хан Омуртаг" №11. Обновени са и къщите на ул. "Архимандрит Филарет" №13, ул. "Дръзки" № 10; ул. "Драгоман" №28; бул. "Приморски" №67, както и сградите на ул. "Преслав" №5; №7; №13. 

 

 

Една от най-впечатляващите сгради е тази на бившия грандхотел "Париж" на ул. "Преслав" №57, която привлича погледи с великолепието си. След дълги преговори и промяна на собствеността, в процес на реставрация е една от най-красивите и изящни сгради в сърцето на Варна - на ул. "Преслав" №22, популярна като Софийската банка. Тази година продължава реставрацията на един от символите на морската столица - катедралният храм "Успение Богородично", за който са отпуснати 300 000 лева. Извършва се ремонт на покрива и на каменните корнизи, на куполите и на кубето на камбанарията. 

 

Продължава обновяването и на сградите на ул. "Хан Омуртаг" №22; на сградата на ОД на МВР на ул. "Сан Стефано" №1; на ул. "Панагюрище" №1, ул. "Преслав" №57; на сградите на ул. "Шопен" №4; на ул. "Драгоман" №27, на бул. "Мария Луиза" №23. Юнашкият салон също вече е обновен.

Още от "Варна"

Зам.-министър Натова: За половин век БМКЦ обучи 500 хиляди морски лица

Благодарим на компанията "VIKING", която дарява безвъзмездно оборудването за оцеляване и спасяване на човешки животи по време на авария в море, заяви изпълнителният директор на БМКЦ кап. Денчо Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени