Общинските съветници на Варна ще решават за Спортната зала и за новата програма за саниране на жилищни сгради

Дали да одобрят инвестиционната програма на Двореца на културата и спорта в града и дали да дадат съгласие за сключване на договор за банков кредит за финансиране на предвидени строително-монтажни работи

Община Варна
Община Варна Източник: Zonanews

Общинският съвет във Варна ще проведе извънредно заседание от 10:00 часа в зала "Пленарна" в сградата на общината. В дневния ред са включени 2 точки, съобщиха от пресцентъра на местния парламент.

Общинските съветници ще решават дали да одобрят инвестиционната програма на Двореца на културата и спорта в града и дали да дадат съгласие за сключване на договор за банков кредит за финансиране на предвидени строително-монтажни работи на Спортната зала.

 

Ще бъде обсъдена и новата програма за саниране на жилищни сгради във Варна, която предстои да стартира в най-скоро време. Общинският съвет ще решава дали да подкрепи предложението на кмета Иван Портних да бъдат подпомогнати сдруженията на собствениците с финансиране под формата на заем за изготвяне на техническа документация. В дневния ред е включено също предложение за одобряване на споразумение за сътрудничество между общината и областната администрация за опазване на екологичното равновесие във Варненското езеро.

 

В декларация на варненската структура на "Демократична България" се заявява, че извънредната сесия е обявена в петък следобед и се свиква в нарушение на правилника на Общинския съвет. "Това се прави с цел отново да се усвоят едни милиони от парите на варненци. И тъй като Общината вече отдавна не може да взима кредити, това ще направи "Спортна зала"! 18 млн. лева кредит! 18 млн. лева, от които 15 млн. за паркинг, 2 млн. за две пристройки и над половин милион за подмяна на осветлението в залата", се подчертава в декларацията.

 

От ДБ допълват, че това се прави при положение, че преди няколко години там е извършен основен ремонт за десетки милиони "под вещото ръководство на ГЕРБ-Варна". На общинските съветници обаче не била представена количествено-стойностна сметка. Целта била да не разбере от обществеността какви са били цените.

 

"Да вземаш сега кредит, за да правиш паркинг, показва или въпиюща посредственост, или корупционна практика. Точно сега, когато всички предвиждания са, че лихвите по кредитите в средносрочен план тръгват нагоре, ГЕРБ-Варна реши, че най-важното нещо за града е паркинг на Спортна зала", се изтъква в декларацията.

 

От ДБ призовават общинските съветници да не допускат "поредното харчене на парите на варненци с предизборни цели и привкус на финансов колапс за още едно общинско дружество". Според тях да не може да се плати тока на онкодиспансера, а същевременно да се прави паркинг за 15 млн. лева, е кощунство.

Още от "Варна"

Зам.-министър Натова: За половин век БМКЦ обучи 500 хиляди морски лица

Благодарим на компанията "VIKING", която дарява безвъзмездно оборудването за оцеляване и спасяване на човешки животи по време на авария в море, заяви изпълнителният директор на БМКЦ кап. Денчо Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени