ОИК Варна пита кмета Благомир Коцев има ли все още фирми в Малта

Сигнали за несъвместимост и съответно даващи основание за прекратяване на пълномощията им са подадени и срещу кмета на централния район "Одесос" Цветнен Цветков и срещу Николай Желязков - кмет на най-големият по територия район в България "Приморски", и двамата от ПП

Благомир Коцев (в средата)
Благомир Коцев (в средата) Източник: ПП

До 1 февруари варненският кмет Благомир Коцев трябва да разреши Малта да предостави данни за прекратяване на собствеността му в регистрирани там компании.  Искането  за това е на Общинската избирателна комисия (ОИК) – Варна. То е с дата 18 януари, а поводът е сигнал, подаден срещу него от името на радио и телевизия "Истина и свобода" чрез Александър Иванов. 

 

Сигналът е с искане да се провери възможна несъвместимост на Благомир Коцев, като кмет на община Варна като човек с дял в няколко регистрирани в Малта дружества - Vengen Shipping Limited, Ocean Lines Company Limited, Ahilleos Maritime Limited, Linden Shipping Limited, Boden Shipping Limited, Norden Shipping Limited, Harley Shipping Limited, Alaya Shipping Limited, Santa Rosa Shipping Limited.

 

В сигнала се настоява да се провери участието на Коцев и в други компании в Малта. Тъй като данните от островната държава биха могли да се предоставят само след изричното съгласие на Коцев, за което от малтийския търговски регистър са уведомили ОИК–Варна, Благомир Коцев може да депозира писменото си съгласие за извлечение от малтийския регистър за собственост или фирмено съучастие до 1 февруари. До 7 февруари пък Коцев директно може да депозира в ОИК документи, които опровергават сигнала.

 

Благомир Коцев, който е областен лидер на "Продължаваме промяната" във Варна, е син на Рубин Коцев – основател на една от големите корабни компании у нас преди години – "Ахилеос Шипинг". Четири от споменатите в сигнала фирми за свързани с корабите, които фирмата оперираше и от които се освободи преди време. Според спефициките на морското право за всеки кораб се създава отделна компания.

 

Фамилията държи и комплекс "Хоризонт" в Морската градина на града. Преди да спечели кметските избори през есента на 2023 г., Коцев беше областен управител по време на правителството на Кирил Петков. Сигнали за несъвместимост и съответно даващи основание за прекратяване на пълномощията им са подадени и срещу кмета на централния район "Одесос" Цветнен Цветков и срещу Николай Желязков - кмет на най-големият по територия район в България "Приморски", и двамата от ПП.

 

Цветков е бивш строителен предприемач, познат с фирмата си ЕТ "Туки – Цветков". Към сигнала има приложена разпечатка от Търговския регистър за собствеността върху фирмата. Сигналът  срещу Желязков е за вписването му като ликвидатор на "Контекст Плюс" ЕООД. В тридневен срок и двамата имат възможност да възразят пред ОИК – Варна. Те могат и да обжалват пред ЦИК, също в следващите три дни.

 

Още от "Варна"

Зам.-министър Натова: За половин век БМКЦ обучи 500 хиляди морски лица

Благодарим на компанията "VIKING", която дарява безвъзмездно оборудването за оцеляване и спасяване на човешки животи по време на авария в море, заяви изпълнителният директор на БМКЦ кап. Денчо Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени