Почина примабалерината на Варненската опера Екатерина Чешмеджиева

От 1974 г. е солистка и примабалерина, а от 1999 г. е несменяем художествен ръководител на балета на оперния театър

Екатерина Чешмеджиева
Екатерина Чешмеджиева Източник: Държавна опера Варна
На 27 декември 2021 г. ни напусна голямото име на варненския балет, примабалерината на Държавна опера Варна Екатерина Чешмеджиева, съобщават колегите й от Държавната опера.
 
Родена на 12 юли 1956 г. с призванието да танцува, Екатерина Чешмеджиева получава блестящо балетно образование. След Държавното хореографско училище в София, тя завършва престижната Балетна академия "А. Я. Ваганова" в Санкт Петербург в класа на Н. М. Дудинская, а по-късно се дипломира и в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София със специалност "Балетна педагогика", защитава също магистърска степен по "Балетна режисура".
 
Веднага след завръщането си от Русия, получава покана да остане в София, но тя предпочита родния си град и 18-годишна влиза в балетната трупа на Варненската опера, на която посвещава целия си творчески път. От 1974 г. е солистка и примабалерина, а от 1999 г. е несменяем художествен ръководител на балета на оперния театър.
 
Първа Маргарита Арнаудова забелязва изключителния талант на варненската балерина и й поверява ролята на Пепеляшка в едноименния балет. "Появих се като Пепеляшка, а осъмнах като звезда", разказва по-късно Катя за този свой успешен дебют, предопределил бъдещата й стремителна кариера.
 
Екатерина Чешмеджиева и Константин Илиев в
Екатерина Чешмеджиева и Константин Илиев в "Зле опазеното момиче" от Петер Лудвиг Хертел Източник: Държавна опера Варна

На балетната сцена тя изгражда един след друг забележителни образи, сред които главните героини в "Жизел", "Зле опазеното момиче", "Копелия", "Спартак", "Ромео и Жулиета", "Пепеляшка", "Шехеразада", "Чудният мандарин", "Шопениана", "Любовна магия", "Болеро", "Бохемски живот", "Хайдушка песен", "Спящата красавица", "Тоска", "Триада", "Сюита Синатра", "Ана Каренина" и др.
 
Екатерина Чешмеджиева, заедно с нейния постоянен балетен партньор Константин Илиев, издигна варненския балет на най-високо ниво и под ръководството на знаменитите хореографи Галина и Стефан Йорданови написа златния период в неговата история. Публиката я обичаше и щедро я възнаграждаваше с аплодисментите и любовта си. Аплодисментите я съпровождаха и на гастролите в Швейцария, Русия, Испания, Австрия, Индия, Румъния, Египет, Гърция, Турция, Финландия, Португалия.
 
За високото балетно майсторство на варненската балетна прима свидетелстват отличията: Държавна награда за ролята на "Жизел", награда "Варна” за цялостно творчество (2003), награда "Феникс" на Държавна опера Варна за високи творчески постижения като примабалерина и за цялостен принос като дългогодишен художествен ръководител на балетната трупа при Държавна опера Варна (2015), Почетен златен знак на кмета "За заслуги към Варна" (2016) и др. Професионално признание са и поканите за участие в журитата на XXII, XXIII и XXIV Международен балетен конкурс във Варна.
 
Днес възпитаниците на Катя Чешмеджиева от балетните класове на НУИ "Добри Христов" танцуват на българската и световната сцена. Днес следващото балетно поколение на Държавна опера Варна завладява нови творчески хоризонти. И това е възможно, защото преди тях е имало кой да им покаже пътя към върха. Това е най-добрият начин да бъдеш запомнен и да оставиш свой знак. Знакът на Екатерина Чешмеджиева.
 
Завинаги нашата примабалерина. Аплодисменти и преклонение пред теб, Катя! Светлина във вечния ти път! Съболезнования на близките!
 
Почитателите на балетното изкуство могат да се поклонят пред тленните останки на Екатерина Чешмеджиева в оперния театър на 31 декември от 10 до 11 часа. Погребалната церемония ще се извърши в същия ден от 12 ч в централния гробищен парк на Варна.


Още от "Варна"

Зам.-министър Натова: За половин век БМКЦ обучи 500 хиляди морски лица

Благодарим на компанията "VIKING", която дарява безвъзмездно оборудването за оцеляване и спасяване на човешки животи по време на авария в море, заяви изпълнителният директор на БМКЦ кап. Денчо Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени