Прокуратурата поиска забраната на две проруски екстремистки формации в България

Касае се за сдружение Българско национално движение "Шипка" и сдружение Български воински съюз "Васил Левски"

Български воински съюз "Васил Левски"
Български воински съюз "Васил Левски" Източник: Facebook

Окръжна прокуратура-Варна поиска прекратяване дейността на две сдружения, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост и единството на нацията, към разпалване на етническа или религиозна вражда.


Окръжна прокуратура – Варна е внесла в съда две искови молби на основание чл. 13, ал. 1, т. 3, б. "Б" от ЗЮЛНЦ за прекратяване дейността на две сдружения с нестопанска цел, регистрирани през 2014 година. Касае се за сдружение Българско национално движение "Шипка" и сдружение Български воински съюз "Васил Левски", управлявани от трима мъже - Д.С. на 62 г. , В.Р. на 65 г. и И.Л. на 30 г.

 

Апелативна и Окръжна прокуратура-Варна (2)
Апелативна и Окръжна прокуратура-ВарнаИзточник: Zonanews

Двете организации са използвали социални мрежи и електронни сайтове, за да достигат до съмишленици и чрез различни публикации са успявали да привличат симпатизанти към идеите си. Официалните им цели, според устава на сдруженията, са развитие и утвърждаване на духовните ценности, гражданското общество, здравеопазването, образованието, науката, културата, техниката, технологиите, физическата култура, както и други дейности с патриотична насоченост.

 

Паравоенни формации
Паравоенни формации Източник: Facebook

Същевременно обаче, зад опитите да се повдига българския дух в публикации на електронните им страници, както и в профилите им в социалните мрежи, е установено нарушение на чл. 44, ал. 2 от Конституцията на Република България, според който се "забраняват организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие". 


В хода на проверката на дейността на сдруженията, извършена от Окръжна прокуратура-Варна, са констатирани текстове, в които се насажда омраза на верски и етнически признак, както и призиви за саморазправа с чужди граждани, представители на определени етноси и религии.

 

Събрани са данни за това, че по време на съществуването си сдруженията са организирали своеобразни обучения за придобиване на определени бойни умения на свои симпатизанти. Установено е също, че са правени организирани посещения на границата на Република България с Република Турция, чиято цел е била залавянето на нелегални мигранти. Няма данни за постигнати резултати вследствие на тези граждански патрули.


Освен това управителите на двете сдружения са поддържали контакти с представители на фракции от Федерална Република Германия и по-конкретно с лица, известни с крайнодесните си убеждения.


Очаква се Окръжен съд-Варна да насрочи дело за разглеждане на исковите молби на Окръжната прокуратура.

Още от "Варна"

Последни новини

Най-четени