Прокуратурата поиска забраната на две проруски екстремистки формации в България

Касае се за сдружение Българско национално движение "Шипка" и сдружение Български воински съюз "Васил Левски"

Български воински съюз "Васил Левски"
Български воински съюз "Васил Левски" Източник: Facebook

Окръжна прокуратура-Варна поиска прекратяване дейността на две сдружения, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост и единството на нацията, към разпалване на етническа или религиозна вражда.


Окръжна прокуратура – Варна е внесла в съда две искови молби на основание чл. 13, ал. 1, т. 3, б. "Б" от ЗЮЛНЦ за прекратяване дейността на две сдружения с нестопанска цел, регистрирани през 2014 година. Касае се за сдружение Българско национално движение "Шипка" и сдружение Български воински съюз "Васил Левски", управлявани от трима мъже - Д.С. на 62 г. , В.Р. на 65 г. и И.Л. на 30 г.

 

Апелативна и Окръжна прокуратура-Варна (2)
Апелативна и Окръжна прокуратура-ВарнаИзточник: Zonanews

Двете организации са използвали социални мрежи и електронни сайтове, за да достигат до съмишленици и чрез различни публикации са успявали да привличат симпатизанти към идеите си. Официалните им цели, според устава на сдруженията, са развитие и утвърждаване на духовните ценности, гражданското общество, здравеопазването, образованието, науката, културата, техниката, технологиите, физическата култура, както и други дейности с патриотична насоченост.

 

Паравоенни формации
Паравоенни формации Източник: Facebook

Същевременно обаче, зад опитите да се повдига българския дух в публикации на електронните им страници, както и в профилите им в социалните мрежи, е установено нарушение на чл. 44, ал. 2 от Конституцията на Република България, според който се "забраняват организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие". 


В хода на проверката на дейността на сдруженията, извършена от Окръжна прокуратура-Варна, са констатирани текстове, в които се насажда омраза на верски и етнически признак, както и призиви за саморазправа с чужди граждани, представители на определени етноси и религии.

 

Събрани са данни за това, че по време на съществуването си сдруженията са организирали своеобразни обучения за придобиване на определени бойни умения на свои симпатизанти. Установено е също, че са правени организирани посещения на границата на Република България с Република Турция, чиято цел е била залавянето на нелегални мигранти. Няма данни за постигнати резултати вследствие на тези граждански патрули.


Освен това управителите на двете сдружения са поддържали контакти с представители на фракции от Федерална Република Германия и по-конкретно с лица, известни с крайнодесните си убеждения.


Очаква се Окръжен съд-Варна да насрочи дело за разглеждане на исковите молби на Окръжната прокуратура.

Още от "Варна"

Ивелин Михайлов: Изчистихме "Величие" от корумпираните хора около Николай Марков

Не можем да гарантираме и сега и за в бъдеще, че 100% хората, с които работим, ще бъдат коректни, но стъпка по стъпка ще изчистваме, докато сформираме здрава група от хора, посочи той

Прочетете повече прочетете повече

Магистрати от седем европейски държави посетиха Апелативна прокуратура – Варна и се запознаха с работата на прокурорите

Гостите бяха посрещнати от прокурор Николета Арнаудова, която успя да превърне посещението им в своеобразно пътешествие в работната атмосфера на прокурорите в Република България

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени