Прокуратурата с подробности за акцията срещу автоджамбазите (ВИДЕО)

80% от автомобилите се разфасоват така, 20% от скъпите марки се изнасят от страната за Русия и страните от бившия Съветски съюз, заяви Борислав Сарафов

Прокуратурата с подробности за акцията срещу автоджамбазите
Прокуратурата с подробности за акцията срещу автоджамбазите Източник: ПРБ

"Между 24 часа и 5:00 ч. сутринта стават престъпленията. Престъпните групи разфасоват в рамките на няколко часа автомобили, след това тези части заминават в автоморги, автокъщи". Това заяви директорът на НСлС Борислав Сарафов на брифинг относно специализираната акция "Автоджамбази".

 

"80% от автомобилите се разфасоват така, 20% от скъпите марки се изнасят от страната за Русия и страните от бившия Съветски съюз", заяви още Сарафов.  

 

"Имаме проверени 6 автокъщи и 15 автоморги, установили сме 2 коли за общодържавно издирване. До 11 часа сме задържали общо 45 лица", заяви и Станимир Станев, заместник-главен секретар на МВР.

 

"Загубата на автомобил често се превръща в голяма щета за собствениците. За съжаление автоджамбазите стават все по-иновативни", каза и Сийка Милева, говорителят на главния прокурор.

 

"Безключовото открадване на колите е типично за тези престъпления, такъв е т.н. метод "куфар". Има кражби не само на луксозни коли, а и на баничарки. Наблюдава се и изнудване на собственика на автомобилите", коментира още Милева.

 

"Наложените наказания за откраднати автомобили са 189, от тях ефективно лишаване от свобода са получили само 56 лица. Освен иновативния метод "куфар", автомобилите се крадат и по традиционния начин – чрез влизане в домовете на хората", подчерта Милева.

 

"Машинка колкото малка кутия може да отключи един скъп джип", заяви още Сийка Милева и уточни, че от изминалата година досъдебните производства нараства със 120 дела.

 

"Според прокуратурата този ръст на кражбите на автомобили се дължи и на закриване на специализираните структури. След тяхното закриване, броят на регистрираните престъпни групи рязко е намалял", коментира още говорителят на главния прокурор.

 

"Лицата от Перник, които сме ги извели като лица, притежават всички умения да отнемат превозни средства. Те действат в територията на София и са под обектива както на нас, така и на Прокуратурата". Това заяви Атанас Илков от Главна дирекция Национална полиция.

 

"За 2022г. 1378 са отнетите МПС- та, за 2023г. ние трябва да запазим тенденцията. Проверяват се и над 40 автомобила, за които имаме основания да смятаме, че те са обект на престъпно посегателство, някои от автомобилите са регистрирани с фалшиви документи, а други са подготвени за износ към други страни. Те заминават за Турция, а оттам и към други държави", заяви още Илков.

 

"Ние ще продължим своята безкомпромисност, за да може да внесем спокойствие на гражданите", допълни той.

 

Специализирана акция на прокуратурата и полицията под кодовото име "Автоджамбази” срещу автокрадци се провежда на територията на страната. Проверяват се адреси в пет града, сред тях са Перник, Кюстендил, Дупница, София и Варна. Претърсват се автоморги, гаражи, халета.

 

Още от "Варна"

Зам.-министър Натова: За половин век БМКЦ обучи 500 хиляди морски лица

Благодарим на компанията "VIKING", която дарява безвъзмездно оборудването за оцеляване и спасяване на човешки животи по време на авария в море, заяви изпълнителният директор на БМКЦ кап. Денчо Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени