Пускат ново приложение за закупуване на билети за градския транспорт във Варна

С приложението TicketVarna покупката на билет отнема по-малко от минута

Градски транспорт - Варна
Градски транспорт - Варна Източник: Община Варна

Община Варна пусна ново мобилно приложение TicketVarna за закупуване на електронни билети за пътуване с градския транспорт. То може да бъде изтеглено безплатно от App Store и Play store, съобщи Биляна Якова, ръководител на проекта "Интегриран градски транспорт" фаза I. Успоредно с това остават възможностите за покупка на електронен билет или карта, както и купуване на хартиен билет от машините за продажба на билети разположени в превозните средства и на спирките.


С приложението TicketVarna покупката на билет отнема по-малко от минута. Спестява се времето за чакане пред машините за продажба на билети или пунктовете за продажба на билети. Времетраенето на билета е 1 час. Предимствата са много – може да се закупи превозен документ по всяко време без каса и плащане в брой, дава възможност за удобно плащане с банкова карта, поясни Якова.


Потребителят преминава през няколко лесни стъпки. След като се регистрира с имейл, всеки потребител може да закупи билет за градски транспорт. Плащането през телефона става с дебитна или кредитна карта, а данните се въвеждат само при първото плащане. След това картата се записва в профила. Ако след успешно плащане банковата карта не е запазена в съответния профил, потребителят трябва да се обърне към банката издател, за да активира услугата „токенизация" (сигурност на данните).  Полученият баркод представлява електронен билет. При проверка потребителят показва баркода на контрольора, който проверява валидността. Контрольорът може да сканира баркода на телефона с контролното устройство.


Ако се случи покупката да бъде отказана, то причините най-вероятно са свързани с плащането. Такива биха могли да бъдат: не е въведена банкова карта в рамките на 900 сек.; банковата карта няма активирана динамична парола (3D парола); грешна 3D парола (динамична парола) при автентикация (удостоверяване на самоличност); надвишен дневен лимит по банкова карта. Цените на всички билети остават непроменени и идентични на сега съществуващите.


Вече са в продажба новите електронни карти за градския транспорт на пункта на ул. "Русе" до обръщача до училище "Димчо Дебелянов", като за целта работят две гишета - с работно време от 09.00 ч. до 18.00 ч. от понеделник до петък включително. 


Предлагат се три продукта - електронна абонаментна карта за една линия, с цена 35,00 лв., за период от 30 дни; електронна абонаментна карта за всички линии, с цена 50,00 лв. за период от 30 дни; предплатена електронна карта за 11 часа времепътуване, с цена 10,00 лв и ученически карти за период от 30 дни с цена 15 лв. за всички линии. Целта е в бъдеще всички хартиени карти да стана електронни. Те ще важат от датата на закупуване за определения срок от един, три, шест или дванадесет месеца.

Още от "Варна"

Зам.-министър Натова: За половин век БМКЦ обучи 500 хиляди морски лица

Благодарим на компанията "VIKING", която дарява безвъзмездно оборудването за оцеляване и спасяване на човешки животи по време на авария в море, заяви изпълнителният директор на БМКЦ кап. Денчо Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени