Символично откриха пречиствателната станция на Златни пясъци

Общата стойност е 37 150 155,07 лв.

Кметът на Варна Иван Портних на символичното откриване на пречиствателната станция на Златни пясъци
Кметът на Варна Иван Портних на символичното откриване на пречиствателната станция на Златни пясъци Източник: Община Варна

Новата пречиствателна станция за отпадни води в курортен комплекс Златни пясъци бе символично открита днес от кмета на Варна Иван Портних и ръководителя на проекта, по който е изградено съоръжението Златка Танева. На събитието присъстваха зам.-кметът Христо Иванов, управителят на ВиК- Варна Валентин Вълканов, представители на туристическия бранш, на фирми партньори по проекта.

 

"С модернизацията на ПСОВ "Златни пясъци" завърши един мащабен цикъл от мерки за опазване на чистотата на морето - от изграждането на дълбоководното заустване преди няколко години, до реализирането на пречиствателната станция. Благодаря на всички, които работиха активно, за да можем днес заедно да отчетем този проект, който е в подкрепа за бизнеса, който е важен за развитието на туризма във Варна и региона", каза кметът Иван Портних.

 

"Днес се навършват 10 години от подписване на първия договор по този проект. Той премина през две фази – първата беше изключително техническата помощ, с която трябваше да обследваме всички територии, които се отводняват към ПСОВ "Златни пясъци", да направим всички предпроектни проучвания и да изготвим идеен проект, да изберем вариант, по който евентуално да получим средства за финансиране, което и стана през юни 2016 г. Това беше доста труден проект, но никой от нас не се отказа. Нашият оптимизъм доведе до тук - днес да приключим формално един проект значим за общината, за Черно море и за изпълнение на директивата на Европейския съюз", каза Златна Танева.

 

Пречиствателната станция в Златни пясъци
Пречиствателната станция в "Златни пясъци"Източник: Община Варна

Проектът за реконструкция и модернизация на съоръжението е изпълнен по оперативна програма "Околна среда". Общата стойност е 37 150 155,07 лв. , както от тях по линия на Кохезионния фонд са 24,3 млн. лв.,  от държавния бюджет са 4,3 млн. лв. и съфинансиране от Община Варна -  8,5 млн. лв.  Модернизираната пречиствателна станция е предвидена за натоварване от 72 122 жители и гости през летните месеци и 18 000 – през зимния период. Територията, която обслужва съоръжението включва освен Златни пясъци, селищно образование Ален мак, КК "Чайка" и комплекс "Ривиера".

 

В резултат от изпълнението на проекта за реконструкция, модернизация и разширение на ПСОВ – Златни пясъци", пречистените отпадъчни води отговарят на изискванията на разрешителното за заустване в Черно море, включително със стъпало на пречистване на общ азот и общ фосфор  и чрез изграденото и въведено в експлоатация през 2014 г. дълбоководно заустване  се  отвеждат в пояса на санитарна охрана, на разстояние 2 200 м от брега. В рамките на проекта бе изпълнено и частично изграждане, реконструкция на канализационната мрежа в СО "Ален мак". Изградени са 4 главни гравитачни битови канализационни клона с обща дължина 3 740 м  и  190 сградни канализационни отклонения.

Още от "Варна"

Зам.-министър Натова: За половин век БМКЦ обучи 500 хиляди морски лица

Благодарим на компанията "VIKING", която дарява безвъзмездно оборудването за оцеляване и спасяване на човешки животи по време на авария в море, заяви изпълнителният директор на БМКЦ кап. Денчо Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени