Случи се третата най-голяма инвестиция на летище Варна

Напълно реновирана е пътеката за рулиране

Новата пътека за рулиране на Летище Варна
Новата пътека за рулиране на Летище Варна

Ремонтът на напълно реновираната пътека за рулиране на летище "Варна" е на стойност 8.6 млн. EUR. Това е и третата най-голяма инвестиция на концесионера - "Фрапорт Туин Стар". До момента на морския аеропорт са вложени 136 млн. EUR.

 

Плановете са до 2046 г. инвестициите в летището да достигнат общо 196 млн. EUR. Особеното на пътеката за рулиране на летището е, че тя отличава с най-голямата носимоспособност в страната и се очаква през следващите 20 години през нея да преминат 160 000 полета с над 21 млн. пътници. Построена е за 180 дни, през които работата на летището не е нарушена или прекъсвана, въпреки рекордно високия зимен трафик, който летището отчете през този период.

 

Кметът Иван Портних
Кметът Иван Портних Източник: Facebook

Новата пътека за рулиране е също така устойчив проект по своето изграждане, тъй като старата бетонова настилка бе претрошена и положена под новата конструкция на настилката, която е с дължина 1030 м., широчина 38 м без уширенията и със средна дебелина 1.08 м. Тя е оборудвана с 92 броя диодни осеви лампи, 36 броя електрически шахти и ново окабеляване, което ще доведе и до спестяване на голямо количество ток.

 

Новата пътека за рулиране на Летище Варна
Новата пътека за рулиране на Летище Варна Източник: Facebook

Използвани са 11 200 куб.м рециклиран претрошен бетон, а останалите инертни материали са: полимер-модифициран асфалт 4670 куб.м, биндер - 3750 куб.м и чакъл – 21000 куб.м. Това е поредният важен проект по линия на безопасността, който се реализира на Летище "Варна" от началото на концесионния договор с държавата, и чрез него пътниците и екипажите ще усетят подобрено изживяване, по време на пристигане и кацане.

Още от "Варна"

Зам.-министър Натова: За половин век БМКЦ обучи 500 хиляди морски лица

Благодарим на компанията "VIKING", която дарява безвъзмездно оборудването за оцеляване и спасяване на човешки животи по време на авария в море, заяви изпълнителният директор на БМКЦ кап. Денчо Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени