Стартира мащабен проект за ново улично осветление в район "Младост" във Варна

Подмяната на осветлението ще намали разходите за електроенергия със 109 981.64 лв. годишно

Подменят уличното осветление в район Младост
Подменят уличното осветление в район Младост Източник: Община Варна

Проект за ново улично осветление в район "Младост"  кв.16, "Възраждане" ІІІ м.р. и "Възраждане" ІV м.р. започва Община Варна. Предвижда се подмяна на 1 105 амортизирани осветители с нови светодиодни LED лампи с високо качество и повишен светлинен добив. Това ще намали разходите за електроенергия със 109 981.64 лв. годишно, а въглеродните емисии ще намалеят със 714,02 tCO2, съобщиха от дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване".


Общата стойност на проекта е 1.3 млн. лв., от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 713 306 лв., а съфинансирането е в размер на 599 500 лв. Средствата са осигурени от програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност" на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014–2020. Варна е една от 20-те общини, успешно защитили проектното предложение, от общо 107 кандидатстващи.


Ново осветление ще бъде изградено на улици, пътни и пешеходни подходи към жилищни входове, открити паркинги и междублокови пространства. Модернизацията ще повиши енергийната ефективност и да се подобри качеството на живот в община Варна, от което ще могат да се възползват 18 794 човека. 

Още от "Варна"

Министър Богданов: Акциите на Пловдивския панаир са и трябва да бъдат собственост на държавата

Започва реален процес по подготовка на конкретните терени за обособяване на индустриална зона край Варна. Проектът ще е съвместен – между „Национална компания индустриални зони“ и общините Варна и Аксаково

Прочетете повече прочетете повече

Министър Богданов: Създаваме възможност за партньорства между университетите и публичните предприятия, за да задържим и

Това заяви във Варна министърът на икономиката и индустрията, който днес се срещна с академичното ръководство, преподаватели и студенти в Икономическия университет в града

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени