ТЕЦ-ът на Ахмед Доган вдигна запорите и поднови доставките на газ

ТЕЦ "Варна" е намерила начин да се разплати с "Булгаргаз" и да вдигне запора върху банковите си сметки, и по този начин да възобнови доставките на природен газ за централата

ТЕЦ-Варна
ТЕЦ-Варна Източник: Zonanews
ТЕЦ "Варна", която е мажоритарна собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, е намерила начин как да се разплати с "Булгаргаз" и да вдигне запора върху банковите си сметки, което на практика ще възобнови и доставките на природен газ за централата.
 
Дружеството на Доган е играло на борсата на ток, макар от 13 декември да е със спрени доставки на природен газ и със запорирани сметки заради дълга към "Булгаргаз". Данните на Българската независима енергийна борса за търговията в сегмента на двустранните договори показват сделки на ТЕЦ "Варна" в последните три дни на миналата седмица, както и в понеделник, 20 декември. В резултат на това централата е изкарала малко над 27.5 млн. лв..
 
От данните е видно, че газифицираната централа е предложила на 15 декември 70 МВ базова енергия със срок на доставка от 20 до 26 декември на цена от 555 лв/МВтч, но търгът се е провалил. В следващите два дни ТЕЦ "Варна" е обявила съответно 100 МВ и 75 МВ базова мощност за периода 1-31 януари 2022 г. на цени 605 лв. и 599 лв./МВтч, успявайки да сключи сделки за по 25 МВ.
 
В четвъртък постигнатата цена е 615.69 лв., а на следващия ден – 606.69 лв/МВтч. В понеделник централата обявява два търга – за 10 МВ пикова мощност за периода 1-31 януари на цена от 809 лв., но не са постигнати сделки, както и за 50 МВ базова мощност за същия срок на цена от 619 лв./МВтч. За разлика от първата процедура, втората е отчасти успешна и приключва със сделка за 10 МВ на цена от 646.07 лв.
 
И в трите търга е участвал един купувач. Името му не е оповестено от борсата, каквато е практиката на платформата при такива случаи. Така взелият общо 60-те мегавата от централата остава неизвестен.
 
Сделките обаче носят на ТЕЦ "Варна" приходи от малко над 27.5 млн. лв. Това, че тя е със запорирани сметки, не ѝ пречи да играе на борсата, тъй като там всеки играч има отделни сметки или е предоставил банкови гаранции за участие в търговията и реално според правилата на борсата няма проблем централата да продава енергия за бъдещ период.
 
Представителят на ТЕЦ "Варна" Данаил Папазов, чийто син и дъщеря са съакционери на Доган и който бе транспортен министър в правителството Орешарски, коментира пред Mediapool, че с приходите от сделката ще бъдат погасени именно задълженията към "Булгаргаз". Те възлизат на 24 млн. лв., по данни на държавния газов снабдител.
 
По думите на Папазов в момента се преговаря с "Булгаргаз" за уреждане на задълженията. От "Булгаргаз" посочват, че тъй като имат договор с ТЕЦ "Варна", газовите доставки ще бъдат възобновени след уреждането на неплатените фактури.
 
Сделките с неизвестния купувач позволяват на ТЕЦ "Варна" да възобнови работата си от началото на следващата година и да закрепи финансовото си положение, за да продължи да се възползва от високите цени на електроенергията, които се очертава да се запазят до края на зимата.
 
 

Още от "Варна"

Зам.-министър Натова: За половин век БМКЦ обучи 500 хиляди морски лица

Благодарим на компанията "VIKING", която дарява безвъзмездно оборудването за оцеляване и спасяване на човешки животи по време на авария в море, заяви изпълнителният директор на БМКЦ кап. Денчо Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени