Варна посреща на 9 юни Европейското първенство по художествена гимнастика

В индивидуалната надпревара България ще бъде представена от Боряна Калейн и Катрин Тасева

Европейското първенство по художествена гимнастика
Европейското първенство по художествена гимнастика Източник: Община Варна

Първото в България Европейско първенство по художествена гимнастика ще се проведе във Варна от 9-ти до 13-ти юни, съобщават от местната администрация. Организатор е Българската федерация по художествена гимнастика.  


В престижното събитие ще вземат участие над 300 гимнастички от 37 държави. Състезанието, което ще се проведе в Двореца на културата  и спорта, ще е първото на което ще бъде приложен новият формат на европейските първенства и ще е квалификация за Световното първенство през 2022 г., което също ще се проведе в България. Шампионатът на Стария континент във Варна е последната олимпийска квалификация за гимнастичките от Европа - една индивидуалистка и един ансамбъл от тези, които все още нямат олимпийски квоти ще се преборят за участие в най-големия спортен форум в света. Това ще е и последните проверки на "златните момичета" преди заминаването им за Олимпийските игри в Токио, където ще участват с максимален брой квоти и ще се борят за призово класиране.


Тази година форматът на Европейското първенство включва – индивидуален многобой за определяне на абсолютна европейска шампионка, многобой и финали при ансамблите (жени и девойки),  отборна надпревара, която включва общите оценки на ансамбъл жени и индивидуално жени за всяка държава и финалите на уредите при жените – индивидуално.


В индивидуалната надпревара България ще бъде представена от Боряна Калейн и Катрин Тасева. Ансамбъл жени е в състав варненката Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова. Ансамбъл - девойки е в състав Александра Василева, Камелия Петрова, Сузан Пуладиан, Кристиана Дойчева, Гергана Трендафилова и Мария Стаменова


Трикратната ни абсолютна световна шампионка Мария Петрова, която е вицепрезидент на българската федерация по художествена гимнастика и президент на Техническия комитет по художествена гимнастика на Европейския съюз по гимнастика (ЮЕГ) е Главен съдия на Европейското първенство във Варна.

Още от "Варна"

Зам.-министър Натова: За половин век БМКЦ обучи 500 хиляди морски лица

Благодарим на компанията "VIKING", която дарява безвъзмездно оборудването за оцеляване и спасяване на човешки животи по време на авария в море, заяви изпълнителният директор на БМКЦ кап. Денчо Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени