Варна с орязани 200 милиона лева от републиканския бюджет в условията на бежанска криза, държавата отсъства

Държавата отсъства в условията на поредна криза, свързана с войната в Украйна и приемане на бежанци във Варна, казаха депутатите от ГЕРБ във Варна

Пресконференция на депутатите от ГЕРБ-СДС във Варна
Пресконференция на депутатите от ГЕРБ-СДС във Варна Източник: ПП ГЕРБ

Варна и общините в региона ще получат от приетия бюджет за 2022 г. само 12 млн. лева за капиталови разходи, като 3 млн.лева са за областния център. Държавата си спести 200 млн. лева за сметка на жителите в областта. Предложенията на народните представители от ГЕРБ/СДС-Варна за допълнителни 212.7 млн.лева за важни инфраструктурни проекти  не бяха подкрепени при гласуване в пленарна зала от депутатите от управляващата коалиция  - петимата  от "Продължаваме промяната" и от Борислав Гуцанов от БСП. Това каза Бранимир Балачев на пресконференция на народните представители от ГЕРБ/ СДС Варна.

 

Държавата отсъства в условията на поредна криза, свързана с войната в Украйна и приемане на бежанци във Варна. Още на 1 март кметът Иван Портних, председателят на ОбС Тодор Балабанов със съдействието на директора на ДКС Минко Христов осигуриха 11 помещения за Кризисния център във Варна с цялостна подръжка, отопление, интернет достъп. Осигурени са безплатни прегледи в 5-те ДКЦ-та, достъп до стоматологични услуги, безплатна психологическа помощ в Общностния център за деца и семейства, осигурени са и 3 микробуса, припомни Балачев.

 

Явно предвид нестабилността на управляващата коалиция и след заявката за нова пропрезидентска партия  управляващите от "Промяната" предприеха тези дни десант в морската столица, който прилича повече на предизборната кампания, отколкото грижа за бежанците. Правят срещи, форуми, създават се регионални структури, медиийни изяви и фотосесии, коментира той.

 

"Работи ли щаб, има ли представители на Държавната агенция за бежанците при МС, полиция, РЗИ, Агенция за храните? Само на ден в центъра във Варна минават над 1000 души без тестове за ковид, а пандемията не е приключила.  Нещата са без контрол, втора седмица от войната, а сформиран щаб за бежанците и фургони на границата щяло да има, но кога, не се знае. Както и кога хотелиерите ще получат обещаните 40 лева за настаняване на бежанци, а тези пари с или без ДДС са?". Това заяви народният представител Павел Христов.

 

Той посочи, че в приетия тримесечен бюджет на държавата не са предвидени никакви компенсации за високите цени на тока и газа след 1 април. По отношение на парите за Варна в бюджет 2022 г. депутатът припомни, че за четиригодишния мандат на правителството на ГЕРБ средставата осигурени за областта са били два пъти повече от тези в предложенията им.

 

"Казването на истината за цената на горивата какво е – саботаж, фалшива паника или реалност? Вицепремиерът Асен Василев заплаши в националния ефир младежите от опозицията с пет години затвор – заради снимане и публикуване във ФБ на космическите цени в бензиностанциите", каза Славена Точева, представител на МГЕРБ в парламентарната група на ГЕРБ/СДС.

 

"Това не ви ли прилича на забраната на Фейсбук в Русия и заплахата за затвор за разпространение на "фалшиви новини", попита тя. Народните представители от ГЕРБ/СДС –Варна изразиха огромна благодарност на варненци и към доброволците, които със сърце и душа, с дарения и помощи са съпричастни към бежанците от Украйна. Варна знае какво е доброволчество и затова тук е вдигнат паметник на доброволеца, казаха депутатите.

Още от "Варна"

Зам.-министър Натова: За половин век БМКЦ обучи 500 хиляди морски лица

Благодарим на компанията "VIKING", която дарява безвъзмездно оборудването за оцеляване и спасяване на човешки животи по време на авария в море, заяви изпълнителният директор на БМКЦ кап. Денчо Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени