Воден режим през лятото: Системна липса на вода край Варна

От ВиК-Варна казват, че причина за безводието в "Перчемлията" е старият и компрометиран водопровод с дължина 5 километра, който захранва местността

ВиК-Варна
ВиК-Варна Източник: Zonanews

Стотици домакинства във варненската местност "Перчемлията" са без вода през летните месеци. Хората казват, че от години имат проблеми с ниското налягане на водата и честото ѝ спиране. Вода не тече дори от противопожарните кранове.

 

Всяко лято живеещите в местността "Перчемлията" са на воден режим. Тази година проблемите са започнали по-рано от очакваното.

 

"От средата на месец юни водата я няма изцяло. Отправили сме множество запитвания, жалби, обаждания и отговорите са абсолютно уклончиви", заяви пред БНТ Огнян Петров, жител на местност "Перчемлията".

 

Хората са принудени да ходят до чешма край Аладжа манастир, за да си пълнят вода в туби. "За да си изпереш дрехите или бельото, трябва да си го занесеш във Варна, да си го изпереш, да го върнеш и да го изсушиш. Това е на границата на възможностите", коментира Недялка Маринова, жител на местност "Перчемлията".

 

"Пускам, започва водата от водопровода да тегли и аз допълвам с тубите. След време, пералнята ми мига, натискам копчето, пак да напълня туба", допълни Мария Христова.

 

Освен за битови нужди, вода не достига дори за гасене на пожари. А на броени метри от местността се намира Природен парк "Златни пясъци".

 

"Защитата в района в противопожарно отношение се осъществява от 7 хидранта. Вчера проверихме 6 от тях и нямаше налягане", заяви Върбан Петков, пожарникар.

 

"От септември до март месец в района имаше 4 пожара, предизвикани от различни причини. Имаме пожарни кранове, но всички те са празни", коментира Огнян Петров, жител.

 

От ВиК-Варна казват, че причина за безводието в "Перчемлията" е старият и компрометиран водопровод с дължина 5 километра, който захранва местността. Освен това, през лятото се увеличавало и потреблението.

 

"24 часа в денонощието помпите работят и подават цялото водно количество, което формират няколкото водоизточника. Следи се така, че при първия сигнал в тази зона за повреда, да се реагира веднага", заяви Благовест Крачев, главен инженер на ВиК-Варна.

 

В момента от ВиК-Варна подменят близо два километра от водопровода. "За тези зони, където най-често дават повреди, така че и това поне да бъде елиминирано. Теренът, в който са зоните, не е равнинен и по-ниско разположените места спрямо водопродова, водата е достатъчно, отколкото тези нависоко", каза още Благовест Крачев, главен инженер на ВиК-Варна.

 

От водното дружество очакват подмяната на двукилометровото трасе от водопровода да приключи до есента. Междувременно жителите на "Перчемлията" са подали жалба и до омбдусмана.

Още от "Варна"

Ивелин Михайлов: Изчистихме "Величие" от корумпираните хора около Николай Марков

Не можем да гарантираме и сега и за в бъдеще, че 100% хората, с които работим, ще бъдат коректни, но стъпка по стъпка ще изчистваме, докато сформираме здрава група от хора, посочи той

Прочетете повече прочетете повече

Магистрати от седем европейски държави посетиха Апелативна прокуратура – Варна и се запознаха с работата на прокурорите

Гостите бяха посрещнати от прокурор Николета Арнаудова, която успя да превърне посещението им в своеобразно пътешествие в работната атмосфера на прокурорите в Република България

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени