Започва укрепване на брега на нос."Св.Атанасий" в Бяла

Започва укрепването на брега от нос "Свети Атанас" до къмпинг "Луна" в град Бяла, Варненска област, съобщи БНТ. В района има три а...

Нос Свети Атанасий в Бяла
Нос Свети Атанасий в Бяла

Започва укрепването на брега от нос "Свети Атанас" до къмпинг "Луна" в град Бяла, Варненска област, съобщи БНТ. В района има три активни свлачища. Брегът е стръмен и абразията също отнема от сушата.

Проектът ще се реализира на два етапа. За първия - държавата отпуска 30 милиона лева. Който обхваща от нос "Свети Атанас" 700 метра, за да може да се покрие и новообразуваното свлачище. Ще се защитят три основни свлачища и по този начин ще се спре абразионния процес на територията. Това каза инж. Пеньо Ненов, кмет на Община Бяла.

След приключването и на втория етап, брегоукрепителното съоръжение ще обхване крайбрежието на Бяла в зоната на пристанището и ще защити вече изградената инфраструктура там. Последното свлачище е регистрирано преди две години, когато част от брега се откъсва и потъва в морето. Изграждането на брегоукрепителна стена ще допринесе за развитието на икономиката и туризма в малкия морски град. Изграждането на брегоукрепителното съоръжение ще започне през септември. В момента тече процедура по избор на фирма - изпълнител.

 

Източник: БНТ

Още от "Варна"

Последни новини

Най-четени