Жилищата във Варна продължават да поскъпват, основните купувачи са българи

Все по-активни купувачи са и доскорошните украински наематели

Варна
Варна Източник: Zonanews

Почти всички големи градове у нас завършиха миналата година със спад на имотните сделки с едно изключение – Варна. Благодарение на много силното първо тримесечие и ръста през второто, морската столица успя да постигне годишен ръст на сделките от 3,5%, въпреки че второто полугодие и там беше по-слабо в сравнение с рекордната 2021 г.

 

Миналата година във Варна е започнало строителството на 700 нови сгради, което е с 63% повече спрямо 2021 г. Българите са основни купувачи на жилища във Варна, а мотивите им за покупка са различни. Търсят се основно имоти за задоволяване на жилищни нужди, а предпочитани са кварталите с добре изградена инфраструктура, наличие на търговски обекти и училища и детски градини.

 

През последните години активни на пазара във Варна са и българи, които работят в чужбина. Те основно търсят жилища с добри локации, в квартали в близост до морето, с добре изградена инфраструктура и с панорамни гледки. Все повече купувачи от тази група инвестират в жилища в затворени комплекси.

 

Интерес към покупка на имот във Варна и околностите има и от чужденци. Палитрата е пъстра, но сред най-активните са рускоговорещите и немскоговорещите купувачи. Все по-активни купувачи са и доскорошните украински наематели.

 

Източник: Investor

Още от "Варна"

Зам.-министър Натова: За половин век БМКЦ обучи 500 хиляди морски лица

Благодарим на компанията "VIKING", която дарява безвъзмездно оборудването за оцеляване и спасяване на човешки животи по време на авария в море, заяви изпълнителният директор на БМКЦ кап. Денчо Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени