Жителите на Провадия готови за протест заради обходния път

Изпълнителят на обходния път край Провадия е избран след ОП, но договорът с него още не е подписан и път не се строи

Провадия
Провадия Източник: Zonanews

Повече от 30 години жителите на Провадия чакат изграждането на обходен път, по който да бъде пренасочен трафикът на тежкотоварни автомобили. Големите машини минават през центъра на града и създават неудобства на местни хора. Тежките коли рушат двете главни улици на Провадия, а стените на близките къщи са напукани от вибрациите.

 

"Още пролетта на 2020 г. с писма аз информирах тогавашния министър-председател Борисов, Министерството на регионалното развитие и АПИ за големия проблем, който след което беше направена обществена поръчка за избор на изпълнител за нов проект за околовръстния път на Провадия. Беше избран изпълнител.

 

До настоящия момент не е сключен договор и не е започнало строителството", коментира за "Денят започва" по БНТ инж. Жоро Илчев, кмет на община Провадия. От Агения "Пътна инфраструктура" отговарят, че изграждането на пътя е включен в четиригодишната инвестиционна програма на Агенцията за периода 2022 - 2025 г., и че следващата стъпка е подписване на договор с класирания изпълнител.

 

Въз основа на готовия проект, ще се проведат обществени поръчки за избор на изпълнители на строителството и строителния надзор на обходния път на град Провадия, пише още в писмото - отговор от Пътната агенция. "Този отговор не ни удовлетворява нас. Ноември беше избран изпълнител.

 

Вече 6 месеца няма сключен договор, ние сме се наслушали на такива обещания. Искаме реални действия. Сезирал съм и министър-председателя Кирил Петков, отново Министерството на регионалното развитие и АПИ. Чакаме отговор кога ще има договор за изготвяне на обходен път на Провадия", така коментира отговора на Пътната агенция кметът на община Провадия инж. Илчев.

 

"Улиците са проектирани в края на 19-и и началото на 20-и век и те не са предвидени за тежък трафик, те са предвидени за каруци, затова сега когато през града преминават камиони с по над 30 или 40 тона, това е една голяма болка за провадийци, разбиват се улиците. Имаме подкрепа на всички политически сили в Общинския съвет.

 

Надяваме се, че АПИ след една година затишие, ще придвижи нещата за изготвяне на технически проект за обходен път на града", коментира за "Денят започва" и Светослав Аджемлерски, представител на Инициативен комитет за изграждане на обходен път на Провадия.

 

Жителите на Провадия са готови да протестират. Кметът на Община Провадия обяви, че ще подкрепи всички действия на Инициативния комитет и на жителите на Провадия.

Още от "Варна"

Зам.-министър Натова: За половин век БМКЦ обучи 500 хиляди морски лица

Благодарим на компанията "VIKING", която дарява безвъзмездно оборудването за оцеляване и спасяване на човешки животи по време на авария в море, заяви изпълнителният директор на БМКЦ кап. Денчо Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени