180 млади артисти представят 17 театрални постановки във Велико Търново

В старата столица стартира детско-юношеският фестивал "Малкият принц" 2021

Детско-юношеският фестивал във В. Търново
Детско-юношеският фестивал във В. Търново Източник: Община Велико Търново

Над 180 млади артисти от цяла България се изявяват във Велико Търново в рамките на петнадесетото издание на Фестивала на детско-юношеското театрално творчество "Малкият принц". Първият голям театрален форум за деца и юноши, който се провежда у нас след началото на пандемията, бе открит днес. Програмата включва общо 17 театрални постановки, всяка от които е със свободен вход. Те ще се играят на двете сцени на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов".

 

Организатори са Община Велико Търново и Народно читалище "Извор – 1873" с. Самоводене. Фестивалът "Малкият принц" има за цел да стимулира театралното изкуство за деца и юноши и да предостави възможност за сценични изяви, театрални срещи и дискусии на театрални състави от страната. Участват детски и юношески театрални школи от Варна, София, Русе, Силистра, Бургас, Благоевград, Габрово, Разград, Шумен, Пловдив, Банкя, Лясковец и Старата столица. Възрастовите групи са две – до 14 години и от 14 до 18 години.

 

Авторитетното жури на фестивала е под председателството на актрисата Йоана Буковска-Давидова. Част от него са Николай Априлов – актьор, театрален режисьор и телевизионен водещ, проф. д-р Станимир Трифонов – кино и театрален режисьор, Емил Андреев – писател, драматург и сценарист, както и актьорът Тони Минасян. На фестивала голямата награда на Община Велико Търново - статуетката "Малкият принц", ще бъде връчена и в двете възрастови групи. Предвидени са още 13 индивидуални и колективни награди.

 

За първи път има и специални отличия - за театрални състави, водени от професионални режисьори, за формации с режисьори любители, както и  награда на публика. С подкрепата на кмета Даниел Панов и Община Велико Търново всички млади театрали ще се запознаят и с  културно-историческото наследство на Старата столица и ще посетят крепостта Царевец по време на престоя си в града. Фестивалът се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки.

Още от "Велико Търново"

Велико Търново, Шумен и Перник също обявяват грипна епидемия, Варна и Пазарджик преустановяват присъствения учебен проц

Общите временни мерки в областите включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца, профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени