Борисов във Велико Търново: Русия се превърна в путинов режим, нашето място е в евроатлантическата общност (НА ЖИВО)

От началото на войната България изнася огромни количства оръжие и боеприпаси. И продължават лидери на партии да говорят, че един патрон не е изнесен, добави той

Бойко Борисов във Велико Търново
Бойко Борисов във Велико Търново Източник: Скрийншот/Фейсбук

Показахме на нашите евроатлантически партньори, че сме най-прогнозируемата евроатлантическа партия в България. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред кметове, депутати, общински съветници, активисти на среща във Велико Търново.

 

"Помните, когато местни организации ме молеха да не говоря срещу Путин, Русия, защото сме били близки. Аз им казах - докато нямаше война, сме водили най-балансираната политика между Изтока и Запада. От момента, от който Русия се превърна в путинов режим и нападна Украйна, ние имаме само едно място - на евроатлантическата общност и демокрацията, не можем да подкрепим агресията", припомни Борисов.

 

Днес събитията показват, че режимът на Путин, на частните армии - що е то частна армия, която напада и убива украински граждани - едновременно с руската армия. Когато това стана факт, нашата партия постави украинското знаме в централата, където стои до ден-днешен. Колкото и да беше рисковано това, защото проруските сили възмъжаха, ние още по-силно потвърдихме своята принадлежност към ЕС и НАТО. Със законите, които внесоха нашите депутати позволиха помощта към Украйна, диверсификацията на руските енергийни доставаки. 

 

Той се обърна към Мария Габриел и я призова да не позволява да има посредници при търговията с оръжия, защото така се генерира голяма корупция.  "От първия ден на войната България изнася огромно количество оръжия за Украйна. Колко милиона снаряди и оръжия са изнесени там? Цената от завода до Украйна е на 100% завишена, най-ниската е 20% комисионна, средната е 40. Предложихме директно да се дава от завода на Украйна. През тези години имаше много богати посредници. Нека министър Тагарев - за радост това е единственото министерство, в което имаме зам.-министър, който партията познава, Атанас Запрянов - трябва да следят какво се случва", добави Борисов. 

 

"Нашият външен министър, министърът на отбраната много внимателно трябва да следят какво става в Украйна. При всички случаи това е гражданска война, това е метеж. Тези, само на 400-500 км от нас въоръжени, професионалисти, убийци, дори след края на войната, те няма да се върнат и да станат доктори, учители, те ще изпълняват поръчки. Затова нашите служби трябва да са много внимателни. Затова не трябва да си издигаш своя депутат за шеф на ДАНС", подчерта лидерът на ГЕРБ. 

 

Ние винаги сме били институционална партия. Няма как да дойде премиер, да дойде президент и кметът да не е там, каза Борисов по повод спекулациите по отношение на кмета на Бургас Димитър Николов. 

 

Търново е един блестящ пример. За разлика от вас, аз не съм доволен от Търново - международният прест минава през града. И няма нито един протест. Спряха ви пътя до Русе, избихте се и това за вас е нормално. Досега АМ "Хемус" щеше да е готова. Откакто ГЕРБ не е в управлението нищо не се е случило в държавата - това е безспорен факт уважаеми медии, изтъкна бившият премиер. 

 

И допълни, че откакто ГЕРБ не е в управлението, нищо не е е случило в нито един град и в държавата и това е безспорен факт.  

 

Той коментира и седемте гаранции на ПП-ДБ. "Те вече разбраха, че както работи в Европа, трябва да се работи и в България. Това става с коалиции. Ние такива подписахме и с Патриотичния фронт, и с Реформаторския блок. С ПП-ДБ имаме една декларация. Те си назначиха министрите, зам.-министрите. Не ни питат. Надолу поголовно подменят всичко. А ни поставят 7 условия. Вместо да седнем и да направим коалиционно споразумение, другото е Сърдитко Петко. Ами и аз съм сърдит. Те узурпираха цялата власт", добави бившият министър-председател.

 

"След 5 избора трябваше да има редовно правителство. Единственият вариант беше с тези хора, с тая коалиция. Направиха всички компромиси, върнахме мандата. В един момент те решиха, че могат да командват и нашата партия, да ръководят и парламента, да се сбият и с президента. Но, ние не сме съюзници в истинския смисъл на думата. Изчегъртан е всеки, който е бил близък до ГЕРБ. В същото време те са в пълна изолация - всички са против тях. Вчера казват, че могат да си свалят собственото правителство. Свалете го тогава, пак идва Радев със служебно правителство. На България й писна от войни, иска нещо да се работи, да се случва. С написаното ни казват: "Всичко, което казваме, вие ще го изпълнявате", каза Борисов.

 

"Не знам защо такъв страх изпитват тези хора към "Възраждане". Те не са страшни. Ще станат страшни, ако започнат с административни методи да ги спират. Колегите от "Възраждане", че са за еврото от 43-та година. Ние сме за еврото 2023 г. Ами тогава да приемем компромис 2024 г., коментира лидерът на ГЕРБ.

Още от "Велико Търново"

Последни новини

Най-четени