Чуждестранни военни аташета посетиха Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново

Военният университет има вече 146-годишна история, каза пред гостите началникът на висшето училище

Велико Търново
Велико Търново Източник: Zonanews

Военни аташета от повече от десет държави, акредитирани в България, посетиха Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на висшето военно училище. Визитата им бе част от традиционната ежегодна обиколка на дипломатите в корпуса с доайен аташето по отбраната на Полша полковник Пьотр Грела.

 

Делегацията беше посрещната от началника на Националния военен университет (НВУ) бригаден генерал Иван Маламов. Той приветства чуждестранните гости и води брифинга, на който присъстваха и всички негови заместници - полк. Георги Крайнов, полк. доц. д-р инж. Николай Урумов, полк. инж. Иван Йовков и подполк. Светломир Стоянов.


Бригаден генерал Маламов посочи, че Националният военен университет е горд наследник на първата образователна институция в България, която съществува още преди съвременна България да има правителство и парламент.

 

Военният университет има вече 146-годишна история, каза пред гостите началникът на висшето училище. Той ги запозна със структурата и задачите на университета и след това отговори на всички въпроси, които те имаха за развитието на НВУ, възпитателния и образователен процес.

 

Военните аташета имаха възможност да посетят Центъра за компетентности "Квазар", храма "Свети Седмочисленици" и  да видят музея на Военния университет. В културната програма бяха включени също посещения на Архитектурно-музеен резерват "Царевец" и Мултимедийния посетителски център "Царевград Търнов".

 

 

Още от "Велико Търново"

Проф. Костадин Ангелов: Рестарт на пътното строителство е задължителен, ако искаме силна икономика и в Северна България

Окончателното довършване на АМ "Хемус", която в рамките на мандата да съедини София с историческата столица Велико Търново и морската столица Варна, е ясен и водещ приоритет на ГЕРБ-СДС в сферата на инфраструктурата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени