Депутатите проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов в Г. Оряховица: Държавата да компенсира на 100% увеличената цена на тока за обществени и социални организации

Това ли е промяната – доубиват хората, бизнеса, земеделието, обобщиха горнооряховчани

Депутатите проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов
Депутатите проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов Източник: ПП ГЕРБ

ГЕРБ-СДС внесе в Народното събрание решение за компенсаторен механизъм за социалните, здравни и обществени организации, засегнати от цените на тока. Държавата да заплати на 100% разликата между прогнозната пазарна цена към 1 юли 2021 година и средно-месечната цена ден напред, която е няколко пъти по-висока. Компенсациите са насочени за общините, общинските предприятия и търговски дружества, детските градини, яслите, социални услуги, молитвените храмов, болниците, училищата, университетите и университетските общежития, музеите, библиотеките, читалищата, театрите и културните институти. Предложението е те да важат за шест месеца и да влязат в сила със задна дата – от 1 януари 2022 г.

 

Това съобщиха народните представители от ГЕРБ-СДС проф. д-р Костадин Ангелов и Димитър Николов на брифинг в Горна Оряховица след срещи с граждани, с представители на детски градини, училища и социални услуги, както и с кметовете на железничарския град и на Лясковец.

 

Ако правителството продължава да няма решение, то рискът общини, детски градини, ясли, болници социални услуги и всички останали засегнати организации да останат на тъмно и на студено е реален. Преди детските градини да станат безплатни, те ще изчезнат, предупредиха проф. Ангелов и Николов. "Необходимо е решение на Народното събрание. Парите са налични, но трябва административен капацитет за тяхното управление", категоричен е проф. Костадин Ангелов.

 

"Държавата на практика я няма – всички гръмки обещания за приоритети са в сферата на пожеланията, но не и на реалните действия. Не съм вярвал, че в 21-и век основни публични услуги като уличното осветление, ще бъдат ограничени", подчерта Димитър Николов.

 

В детска градина "Щастливо детство" в Горна Оряховица сметката за ток за декември 2020-а година е 275 лева, а една година по-късно – 2167 лева. За отопление през ноември 2020-а година са платени 1300 лева, а през 2021-а година същия месец – 2100 лева. За януари-май 2021 година разходът за отопление е 7000 лева, а за същия период сега ще е 18 000 лева, посочи директорката.

 

В ОУ "Иван Вазов", през 2020-а година не са плащали повече от 1000 лева на месец за ток, а целият годишен разход е 5000 лева, посочи директорът Иван Момъков. Само през декември 2021-а година електричеството е на стойност близо 3600 лева с ДСС. Три пъти скачат и разходите за отопление.

 

В социална услуга за възрастни в с. Драганово през декември 2020-а година са платили 3824 лева, а година по-късно – 10 000 лева дори при икономия от 3000 квт/ч. Бюджетът за ток за 2022-а година ще свърши още преди полугодието, алармира директорката. Между 3 и 4 пъти по-високи сметки за ток и отопление отчитат и в общините Лясковец и Горна Оряховица.

 

Депутатите проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов, кметът на Лясковец Ивелина Гецова
Депутатите проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов, кметът на Лясковец Ивелина Гецова Източник: ПП ГЕРБ

54 000 лева плаща Община Горна Оряховица за декември 2020-а година, докато 12 месеца по-късно фактурата е за 191 хиляди лева, посочи кметът инж. Добромир Добрев.

 

Кметицата на Лясковец Ивелина Гецова също показа фактури - за електричество през декември 2020-а - 27 000 лева, а през последния месец на 2021-а година – над 71 000 лева. Но пък заради добра събираемост на местни данъци и такси, в проектобюджета за 2022-а година общината получава дори по-малко увеличение в изравнителната субсидия – тя е само с 5000 лева повече спрямо 2021-а година.

 

"Ако общините са изрядни и събират местните си приходи, държавата бичува кметовете. А за същото в НАП си гласуват по 38 000 лева бонуси", коментира проф. Костадин Ангелов. Нарастващите цени на електроенергия, горива, храни и на всички стоки от първа необходимост е основен проблем и за хората.

 

"Това ли е промяната – доубиват хората, бизнеса, земеделието. Цените се вдигат – някъде с по 100-200%, а се говори за повишаване на осигуровките. Инфлацията расте, безработицата – също", обобщиха горнооряховчани. А вместо да помогнат, народните представители от региона, които са от управляващата коалиция, или продължават с популизма, или дори се подиграват на родните си градове.

Още от "Велико Търново"

Велико Търново, Шумен и Перник също обявяват грипна епидемия, Варна и Пазарджик преустановяват присъствения учебен проц

Общите временни мерки в областите включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца, профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени