Експонираха в Никополис ад Иструм античен каменен постамент, спасен от иманярско посегателство

Тепърва предстои научното изследване на паметника, датиран от времето на династията на Северите - първата четвърт на ІІІ век

Античният град Никополис ад Иструм
Античният град Никополис ад Иструм Източник: Wikipedia

Спасен от иманярско посегателство античен каменен постамент с надпис е експониран в Археологически резерват "Никополис ад Иструм"  край с. Никюп, съобщават от Община Велико Търново. Тежащият около 4 тона профилиран постамент се е намирал в коритото на река Росица в т.нар. Еленкин вир, на 300 метра източно от античния град. Паметникът, известен на археолозите от Регионален исторически музей-Велико Търново, последно е заснет с дрон през 2020 г.


През късната есен на миналата година иманяр е извлачил с трактор артефакта от речните води и го е заровил в близката околност, докато уреди евентуалната продажба.


След подаване на сигнал в Районно управление на полицията-Горна Оряховица кражбата е разкрита на 31 март т.г. Още на следващия ден, благодарение съдействието на поделенията на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-Велико Търново, 4-тонният каменен постамент е експониран в лапидариума на Археологическия резерват "Никополис ад Иструм" и може да се види от посетителите.


В основата на внушителния постамент има надпис, който предстои да бъде разчетен. Тепърва предстои научното изследване на паметника, датиран от времето на династията на Северите - първата четвърт на ІІІ век.

 

"За спасяването и експонирането на археологическият паметник изключителната заслуга е на служителите от Районно управление на полицията в Горна Оряховица и поделенията на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", ръководени от комисар Красимир Кръстев. Екипът на Регионален исторически музей-Велико Търново изказва на всички тях своята благодарност за отличното изпълнение на необичайната задача. Убедени сме, че тези истински професионалисти биха се справили с всяка една ситуация! Това ни дава спокойствие и увереност и в нашата работа", сподели директорът на музея д-р Иван Църов.

Още от "Велико Търново"

Педагози от Велико Търново пред ГЕРБ: Възвръщането на авторитета на българския учител е безспорно постижение

Програмата за Великотърновска област включва както изграждането на нови детски градини, така и значителни инвестиции за реновиране, за изграждане и развитие на училищна спортна база, за създаване на STEM центрове в училищата, които са новите средища за формиране на знания и съвременни умения

Прочетете повече прочетете повече

Николай Нанков: Следващите 4 години ще са годините на Северна България

Кметът на Велико Търново Даниел Панов подчерта, че следващата година започва проектирането на пътния възел, който ще свързва магистрала "Хемус" и 4-лентовият път Русе - Велико Търново с урбанизираната зона на старата столица.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени