Инвестират 3.2 милиона лева в читалище "Братя Грънчарови-2002" в Горна Оряховица

Очаква се скоро да започнат и строително-ремонтните дейности

Амфитеатърът на НЧ Братя Грънчарови-2002
Амфитеатърът на НЧ Братя Грънчарови-2002

Предстои да започне ремонт на стойност 3,2 милиона лева на Народно читалище "Братя Грънчарови - 2002" в Община Горна Оряховица. Модернизацията предвижда цялостна реконструкция на сградата и на откритата сцена. Кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев вече е подписал договора с МРРБ за финансиране на проекта за ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на културната институция. Очаква се скоро да започнат и строително-ремонтните дейности. Това е последният проект от Инвестиционната програма 2014 – 2020 на общината, финансиран от Оперативната програма "Региони в растеж", съобщава областният всекидневник "Борба".

 

На първото ниво на сградата ще са разположени зала "Верен" и малка репетиционна зала, складове, съблекални и санитарни възли. На второто ниво ще се помещават административни офиси, кръжочни помещения, подготвителни с изходи към сцената. Чрез метални стълби ще има достъп до две помещения на третото ниво. За да се осъществи достъп на хора в неравностойно положение в сградата, се предвижда изграждането и монтирането на асансьор.

 

До основната част на амфитеатъра ще може да се влиза покрай билетния център откъм парк "Детски кът". В амфитеатъра са предвидени 1 860 седящи места и още 20 – за хора със затруднено придвижване. Изходът до амфитеатъра ще се осъществява през две групи входове – от северозапад и югоизток. Предвиден е билетен център за продажба на билети с три каси и санитарни възли. На второ ниво на билетния център ще се намират две технически помещения. Ще се подмени и настилката на амфитеатъра. Съществуващата сцена вече ще има покритие, което ще позволява използването й и при неблагоприятни атмосферни условия. Предвижда се още разчистване на околния терен и облагородяване на съществуващите алеи пред и около читалището, както и изграждане на две нови постройки от двете страни на южните входове към амфитеатъра, които ще бъдат отдавани под наем.

 

В проекта са предвидени и енергоспестяващи мерки – изолация на външните стени, покрива, подмяна на дограмата и на осветителните тела.

Още от "Велико Търново"

Последни новини

Най-четени