Над 100 земеделци с техника блокираха пътя София-Варна край Велико Търново

Протестиращите претендират за изплащане на помощи заради войната в Украйна, по 20 лв. на дка за зърнопроизводителите

Земеделски протести, селскостопански производители на протест
Земеделски протести, селскостопански производители на протест Източник: Facebook

Над 100 земеделски производители от всички сектори на бранша под звуците на духова музика във вторник блокираха главния път София – Варна край великотърновското село Шереметя. На място бяха докарани трактори и друга земеделска техника, която беше окичена с плакати "Оставка Вътев". В стачката се включиха зърнопроизводители, овощари, пчелари, производители на плодове и зеленчуци животновъди. Негодуващите настояват за драстични промени и в законодателството, и в начина на финансиране, и в отношението към тях.

 

"Днес затваряме движението, ще изливаме мляко, ще палим вълна, слама, зърно ще изсипваме на пътя. Всеки ден ще е така, като ще увеличаваме блокадите с по един час. Ще продължим до удовлетворяване на нашите искания", заяви Симеон Караколев, председател на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите, цитиран от "Труд".

 

Протестиращите претендират за изплащане на помощи заради войната в Украйна, по 20 лв. на дка за зърнопроизводителите, за промени в законодателството и конкретна международна позиция на България относно зелената сделка и либерализацията на търговията с трети страни.

 

"Искаме да кажем на правителството - да си подават оставката и да си заминават. Имаха време, нямаха желание. Не може някакви си да дойдат от някъде и да искат да ни отрежат отвсякъде, да ни прекратят, да ни анулират. Само да изискват, а не ни дават субсидии, жалби срещу нас пишат измислени, анонимни. Не може само да изискват от нас, а насреща нищо. В сектора вече няма работници. Това е най-голямата нужда на земеделските производители – да си намерят работна ръка", категоричен е фермерът Иван Атанасчев от Горна Оряховица.

 

За оставка апелира и Цанко Цанев, председател на Асоциация на земеделските производители. Като причина той изтъква неадекватно отношение към сектора. "Нашите стоки стават неконкурентни. Украинците произвеждат без ограничение. Те могат да пръскат с препарати, които при нас са забранени. Работната ръка в България е много по-скъпа. В България животновъд получава 2000-3000 лева, а при тях средната заплата е 600 лева", коментира още Цанев.

 

"Всеки ден влизат камиони с украинско мляко, не знам ние как да си продаваме млякото. Налагат ни административни тежести, правят ни непрестанни проверки, министерството не желае промени, а само дава изисквания", категорична е Милена Раева, която е животновъд от Елена и заявява, че е съгласна, че вносът от Украйна трябва да бъде прекратен или поне ограничен. Земеделците предупреждават, че ако исканията им не бъдат изпълнени до няколко дни, ще преминат към национален протест и ще блокират столицата.

Още от "Велико Търново"

Последни новини

Най-четени