Областните управители на Велико Търново и Хасково обсъждат прием на бежанци от Украйна

На извънредните сесии на общинските съвети в най-спешен план да се обсъди какви активи – общински жилища и други сгради, може да бъдат предоставени за прием на българите и украинците

Велико Търново
Велико Търново Източник: Zonanews
Областните управители на Велико Търново и Хасково настояват за извънредни сесии на общинските съвети, на които да бъдат обсъдени възможностите за предоставяне на ресурси за приемане на бежанци от Украйна, съобщава БНР.
 
На извънредните сесии на общинските съвети в най-спешен план да се обсъди какви активи – общински жилища и други сгради, може да бъдат предоставени за прием на българите и украинците, търсещи закрила в България от военните действия в Украйна, посочи областният управител на Велико Търново Людмила Илиева:
 
"Каква е възможността за по-нататъшно обезпечаване на пребиваването на тези бежанци на територията в страната? Да окажем максимална подкрепа на тези бедстващи граждани".
 
Областни управители са възложили проучване на държавния сграден фонд, който може да приеме бежанци от Украйна, но възможностите са малко. Не е възможен прием в бежанските центрове, коментира областният управител на Хасково Катя Панева:
 
"Двата центъра, които са на нашата територия, са от затворен тип. Там не може да се приемат точно такива бежанци, там е  малко по-специфично. В Харманли е препълнен капацитетът му. Ние затова отправяме питане към общините евентуално за такива бази, където да бъдат настанени".

Още от "Велико Търново"

Велико Търново, Шумен и Перник също обявяват грипна епидемия, Варна и Пазарджик преустановяват присъствения учебен проц

Общите временни мерки в областите включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца, профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени