ПП-ДБ с неправомерна агитация във Велико Търново в изборния ден

ГЕРБ сезира Общинската избирателна комисия

Велико Търново
Велико Търново Източник: Zonanews

Общинската организация на ГЕРБ във Велико Търново сезира Общинската избирателна комисия за неправомерна пряка агитация в изборния ден – 5 ноември, от страна на ПП-ДБ. В сигнала, постъпил в ОИК с вх. номер 411/05.11.2023 е посочено, че избраният за общински съветник от квотата на ПП-ДБ – Дончо Иванов Бораджиев е изпратил и изпраща чрез sms-съобщения в изборния ден на неограничен и голям брой лица от община Велико Търново следния призив:

"Здравей, разбирам, че получаването на съобщения за гласуване е дразнещо, но наистина искам да спестя още 4 години застой и разсипия в нашия град. Предполагам, че си/сте гласували, но ако не сте, моля да подкрепите усилията ни с номер 66. Всеки глас оказва влияние и ако имаш познати ходещи за гъби и риба по време на избори, кажи им, че след вчерашния дъжд гъби и риба има и около урните : ) ! Благодаря за разбирателството и подкрепата! Хубава неделя!"

 

От употребените изрази за получаване на съобщения за гласуване в неделния ден – 5 ноември 2023 г., употребеното минало време на глагола "гласували" и словосъчетанието "след вчерашния дъжд", се установява, че става въпрос за призив за подкрепа на номер 66 именно в изборния ден – 5 ноември 2023г. От словосъчетанието "да подкрепите усилията ни с номер 66" става ясно, че се внушава подкрепа за кандидата с номер 66 на ПП-ДБ – арх. Йордан Терзийски.

 

Горепосочената фактическа обстановка налага правния извод, че лицето Дончо Бораджиев в изборния ден, осъществявайки действия чрез вербални политически внушения за определен кандидат, извършва фактическия състав на чл. 182, ал.4 от ИК – "Не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден", която норма има императивен характер, а поведението на лицето е в явно противоречие с нея.

 

Общинската организация на ГЕРБ настоява ОИК да предприеме необходимите административно-производствени действия по установяване на нарушението и неговия автор, като ангажира съответната административно-наказателна отговорност.

 

Още от "Велико Търново"

Последни новини

Най-четени