Премиерът Гълъб Донев: Да си подадем ръка над разделителните линии в името на единението

Независимостта на българската държава е кауза, която преди 114 години събира в един сноп очакванията на народа и действията на народните избраници, каза министър-председателят в словото си

Служебният премиер Гълъб Донев на честването на Независимостта на България във В. Търново
Служебният премиер Гълъб Донев на честването на Независимостта на България във В. Търново Източник: Пресцентър на МС

"Старопрестолният град ни събира отново, за да възродим в общата ни историческа памет деня 22 септември 1908 г., когато младата българска държава заявява пред Великите сили, с дързост, чест и достойнство, своя избор на независимост и право на свободно развитие. "Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!" е възглас, който сякаш чуваме и днес". С тези думи започна приветственото си слово министър-председателят Гълъб Донев, който участва в тържественото отбелязване на Деня на Независимостта на България във Велико Търново, съобщи правителственият пресцентър.

 

Премиерът Донев посочи, че именно Освобождението, Съединението и Независимостта са историческият сплит, който свързва Третото българско царство с началото на българската държава през 681-ва. "Всички помним най-първият разказ за България. Той е завет за сила в единението", отбеляза министър-председателят.

 

Служебният премиер Гълъб Донев във Велико Търново
Служебният премиер Гълъб Донев във Велико Търново Източник: Пресцентър на МС

Премиерът Гълъб Донев припомни завета на хан Кубрат да сме единни. "Да сме "държава, достойна да бъде равноправен член на цивилизованите народи" записаха предците ни в Манифеста за независимост", изтъкна още Донев. Министър-председателят добави, че макар и да е писан на железопътна гара, по пътя, който води към старата столица, Манифестът е логично следствие от усилията на тогавашните български политици и дипломати за възстановяване на държавността и икономическото преуспяване на България.

 

"Манифестът е израз на съкровения идеал за обединение на българския народ. Независимостта на българската държава е кауза, която преди 114 години събира в един сноп очакванията на народа и действията на народните избраници", каза министър-председателят в словото си.

 

Премиерът Гълъб Донев изтъкна, че след 10 дни предстои българските граждани да направят избор, който ще определи идните дни на България, а избраните от народа ще получат - някои за първи път, а други за пореден, призванието да сбъдват завета "Съединението прави силата".

 

"Уроците на историята могат да ни спестят историческите грешки, които има риск да допуснем отново. Нека следваме примера на българските държавници, за които свободата, независимостта и суверенитета на България са били над всичко! Да си подадем ръка над разделителните линии в името на единението!", заяви министър-председателят и изтъкна, че преуспяването на България е споделената ни цел! "Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!", беше призивът, с който завърши словото си премиерът Гълъб Донев.

 

Още от "Велико Търново"

Премиерът Гълъб Донев: Да си подадем ръка над разделителните линии в името на единението

Независимостта на българската държава е кауза, която преди 114 години събира в един сноп очакванията на народа и действията на народните избраници, каза министър-председателят в словото си

Прочетете повече прочетете повече

Велико Търново е център на тържествата, посветени на 114 години от обявяването на Независимостта на България

Акцент в празничния ден е национална кръгла маса на тема "Велико Търново – историческа и духовна столица на България – правно положение и перспективи"

Прочетете повече прочетете повече

Бойко Борисов във В. Търново: "Промяната" ви ограбиха с инфлацията като истински измамници, като онези от 90-те години -

Днес Гари Каспаров дойде в центалата на ГЕРБ, за да агитира в полза на ГЕРБ. Те ли не знаят кой е демократът, кой е стабилният и действително водещ страната си стабилно години наред по евроатлантически път

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени