Проф. д-р Костадин Ангелов пред учители: Живеем в две държави – истинската и тази на фалшивите новини

Развива се "ваксинационен туризъм"

Среща на водача на листата на ГЕРБ-СДС с учители във Велико Търново
Среща на водача на листата на ГЕРБ-СДС с учители във Велико Търново Източник: ПП ГЕРБ

В България живеем в две държави – едната е истинската, реалната, в която сме ние с вас, а другата е държавата във фейсбук. Втората е различна, в нея са авторите на фалшивите новини и на откровени глупости, които се тиражират в социалните мрежи. Но резултатът е плачевен не за държавата във фейсбук, а за тази, в която живеем ние с вас. Това заяви на среща с учители и преподаватели от Велико Търново проф. д-р Костадин Ангелов, водач на листата на ГЕРБ-СДС.

 

Той разговаря с педагозите заедно с кандидатите за народни представители проф. Любомира Попова и Росица Димитрова, и с областния лидер на ГЕРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов. Паралелните държави са и една от причините за почти замрелия процес на имунизацията в страната, за което, за съжаление, сигурно ще си платим скъпо. В момента в страната има ваксини в изобилие, но желаещи няма. За сметка на това се развива "ваксинационен туризъм" – хора от Европа и от цял свят идват тук, за да се ваксинират, да си получат сертификат и да си тръгнат спокойни за своето здраве и това на близките си, посочи проф. Ангелов.

 

Винаги съм подчертавал, че развитието на образованието остава една от най-важните цели в нашата 4-годишна управленска програма, както и трайно увеличение на доходите на учителите. Четири са приоритетите пред държавата – образование, здравеопазване, култура и спорт, каза още проф. Ангелов.

 

Среща на водача на листата на ГЕРБ-СДС с учители във Велико Търново
Среща на водача на листата на ГЕРБ-СДС с учители във Велико Търново Източник: ПП ГЕРБ

Една образована нация гарантира нейния просперитет, а кой, ако не учителите са двигателите на това, каза на срещата проф. Любомира Попова. Тя подчерта, че не бива популистки да се коментират теми от образованието, както направи това една от партиите по темата с делегираните бюджети. Всички, които сте тук, сте убедени каква свобода дават делегираните бюджети и всяка крачка встрани означа да се ограничи автономията на учебните заведения за вземане на решения. А и да коментираш темата за образованието само на повърхността означава безотговорност, каза тя.

 

Това, което се случи през последните години в сферата на образованието, е пример как трябва да се развиват и останалите сфери на живота ни, включително и социалната, каза Росица Димитрова. Тя изрази надежда да продължат реформите в сектора, свързани с интеграцията на децата с увреждания и масовото им участие в образователния процес. Тя сподели амбицията си във всички училища да има назначени социални работници, а в детските ясли – психолози.

 

Даниел Панов съобщи през педагозите, че от 1 юли вече се приемат заявления за записване в новата детска градина "Шареният замък" в кв. "Зона Б". В нея ще бъдат разкрити пет групи за общо 120 деца. "Шареният замък" е първата детска градина, построена във Велико Търново от 40 години насам, подчерта той и припомни, че средствата за проекта са били осигурени от правителството на Борисов. Всички помним времето, когато в училищата нямахме пари за дневници, дори за тебешири, да си платим отоплението. С промяната на формулата на делегираните бюджети през последните години има рязка промяна към добро на финансовото състояние на учебните заведения, казаха представители на гилдията.

 

На срещата бяха обсъдени и инфраструктурните проекти, които позволиха почти всички учебни заведения да добият напълно европейски вид след ремонти и строителни дейности. Битката за ценностната система на децата и учениците е една от най-важните, които ще продължавате да водите, и тя е много трудна на фона на това, което ни залива като внушения през последните месеци, каза проф. Ангелов.

Още от "Велико Търново"

Последни новини

Най-четени