Прокуратурата във Велико Търново повдигна обвинение на турския шофьор на катастрофиралия румънски автобус

Вторият шофьор на автобуса, румънец, е освободен

Прокуратура-Велико Търново
Прокуратура-Велико Търново Източник: Zonanews

Обвинение беше повдигнато на шофьора на румънския автобус, който вчера катастрофира тежко на пътя Русе-Велико Търново край село Куцина. Турският шофьор е обвинен, че не е спазил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на четирима души - при катастрофата загинаха трима румънски и един турски гражданин, а осем бяха ранени. От 3 до 15 години лишаване от свобода е наказанието, което може да бъде наложено, ако бъде доказана вината на шофьора, управлявал автобуса. Състоянието на пътя на този етап не се сочи от разследващите като причина за катастрофата.

 

Обвиняем на този етап е само турският шофьор на румънския туристически автобус, посочи наблюдаващият прокурор и говорител на Великотърновската окръжна прокуратура Илиян Благоев, цитиран от БНР: "Към момента обвинението е за нарушение на Закона за движение по пътищата, че водачът не е контролирал МПС, което управлява, и че не се е движил със съобразена с пътните условия скорост, в резултат на което е причинил смъртта на четири лица". 

 

Предстои прокуратурата да поиска от съда в понеделник налагане на мярка на обвиняемия задържане под стража. От Държавната агенция по безопасност на движението по пътищата, които вчера направиха оглед на мястото на катастрофата, заявиха, че има недостатъци в пътната инфраструктура и необезопасени обекти край пътя. На този етап по делото не се изследва дали пътната настилка е допринесла за катастрофата, посочи Бранимира Вергова от Националната следствена служба. "За причините за катастрофата е твърде рано да се дават изявления. Назначени са множество експертизи във връзка със събраните доказателства".

 

Намерена е част от тахографа на автобуса, но на този етап не може да се определи с каква скорост се е движил той, посочиха разследващите. В участъка на катастрофата ограничението е 90 километра в час. Прокуратурата и Националната следствена служба отказват да посочат кои са основните доказателства, които са събрали от вчера и днес, както и дали са изискали и представила ли е румънската фирма превозвач документите на автобуса.

 

Вторият шофьор на автобуса, румънец, е освободен. След разпити в родината си са се завърнали всички 14 румънски граждани, останали невредими след катастрофата. Петимата ранени румънци бяха транспортирани с хеликоптери до болници в Букурещ. Във великотърновската болница в стабилно състояние се лекуват двама ранени турски граждани при катастрофата.

Още от "Велико Търново"

Последни новини

Най-четени