Шефът на ДФ "Земеделие" във В. Търново: Уволняват ме, защото не изпълних поръчка за осигуряване на гласове за определена преференция в листата на БСП на последните парламентарни избори

Той е категоричен, че уволнението му е политическо, защото идва един ден след като в отворено писмо поиска оставката на депутата от Великотърновския регион Явор Божанков

Бившият шеф на ДФ "Земеделие"-Велико Търново Тодор Тодоров
Бившият шеф на ДФ "Земеделие"-Велико Търново Тодор Тодоров Източник: Труд

Тази седмица беше уволнен директорът на Областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие" във Велико Търново. Тодор Тодоров твърди, че освобождаването му е политическо, защото не изпълнил поръчка за осигуряване на гласове за определена преференция в листата на БСП в областта на последните парламентарни избори, како и че многократно е подавал сигнали към ръководството на фонда за корупция. 

 

Тодор Тодоров е начело на Фонд "Земеделие" в област Велико Търново от 2014 година до 28 февруари тази година, когато чрез куриер получава в кметството в село Джулюница, където живее, заповед в едни екземпляр за освобождаване от длъжност. Заповедта е подписана от също вече бившия изпълнителен директор на ДФ "Земеделие" Борис Михайлов.  

"Това е юридически и административен фарс", заяви на нарочна пресконференция уволненият Тодор Тодоров, посочвайки мотивите, с които е освободен: 

 

"Налице е обективна невъзможност държавният служител да изпълнява служебните си задължения. Това е чл. 107, ал.1, т. 5 от Закона за държавния служител. В следващия член се казва, че тази невъзможност трябва да бъде описана в какво се състои. На тази заповед има още два екземпляра, които са в ДФ "Земеделие, в централно управление. Аз не съм ги разписвал. Никога до сега не съм поучавал оценка, по-малка от тройка. Три означава "изпълнение отговаря на изискванията". За 2021 година имам оценка двойка – "изпълнението надвишава изискванията".  

 

Тодоров ще обжалва заповедта за освобождаването във Великотърновския административен съд и е категоричен, че ще спечели делото, защото, по думите му, по този начин са уволнени двадесетина директори на фонда по области от лятото насам и повечето от тях са спечелили делата.  

В последния месец Тодор Тодоров твърди, че е изпратил на изпълнителния директор на Фонд "Земеделие" 4 докладни: 

 

"В които съм описал пропуски във вътрешните процедури, които създават предпоставки за възникване на корупционни практики в системата на ДФЗ".  

 

Тодоров твърди, че дирекциите в Централно управление, отговорни да провеждат политиката на фонда за борба с измамите, не изпълняват в срок задълженията си, бавят се с месеци, а това ощетява земеделските производители и е предпоставка за корупция, като даде пример, за който също е сигнализирал: 

 

"Земеделски производител, преработвател, който пусна такъв сигнал, беше изнудван за 100 хиляди лева, за 120 хиляди лева, но вместо дирекцията бързо да си свърши работата да провери всички обстоятелства, тя му спря плащанията не само по този проект. Неговият случай "се влачи" почти година, докато му платят сумата. През това време е възможно тези, които проверяват, да влязат в контакт и да си поискат пари".  

 

Според него друга причина за уволнението му е и съдействието на компетентните органи по проверката на организирана престъпна група във Великотърновско, в която държавен служител и земеделски производител са в схема за аренда на земи с фалшифициране на подписите на собствениците на имоти, взети от разследвания арендатор за субсидии.  

Тодор Тодоров е общински съветник в Община Лясковец и от години членува в БЗНС "Александър Стамболийски", партията до 2019 година беше коалиционен партньор на БСП.

 

Тодоров е категоричен, че уволнението му е политическо, защото идва един ден след като в отворено писмо поиска оставката на депутата от Великотърновския регион Явор Божанков, който не подкрепи декларацията на парламента срещу руската агресия в Украйна. Тодоров каза още, че Божанков е искал от него гласове за БСП на последните парламентарни избори през ноември миналата година, като го привикал в предизборния офис на партията във Велико Търново: 

 

"Господин Божанков ме извика и поиска от мен да му осигуря гласове за преференцията № 108, става въпрос за Огнян Стоянов, който в момента е заместник-областен управител. Това да викаш държавен служител, при това висш държавен служител и да искаш от него гласове за конкретен човек от листата, аз счетох още тогава на момента за изключителна наглост". 

 

Тодоров и семейството му гласували за посочената преференция, но не осигурил повече гласове. По думите му това имало своите политически последствия с уволнението. Според Тодоров натискът не е от земеделския министър за неговото уволнение, а от централата на "Позитано" 20. Бившият шеф на фонд "Земеделие" посочи, че друга партия не му е оказвала до сега такъв натиск за гласове.  

 

Потърсен за коментар, депутатът от БСП Явор Божанков отрече твърденията на бившия директор на Фонд "Земеделие" във Велико Търново

"Категорично не отговаря на истината. Слушах пресконференцията. Той заяви, че е уволнен по политически причини, защото ми е поискал оставката, заради мои позиции за войната в Украйна. Това, че е уволнен, не може да е мой проблем, защото аз не назначавам и не уволнявам. Никога не съм оказвал натиск, влияние, молба на господин Тодоров в тази посока за гласове. Единствените опити за среща и разговор с мен са от страна на г-н Тодоров и аз още пазя съобщенията от него и мога да го докажа. Ще дам възможност на г-н Тодоров в съда да докаже тези думи. Ще го съдя категорично". 

 

Спорът е дума срещу дума и вероятно ще се решава в съда. По думите на Тодоров Фонд "Земеделие" във Велико Търново няма временно изпълняващ длъжността директор, което блокира работата на структурата като документооборот, но ощетява и земеделските производители, защото примерно няма кой да подписва оторизационните писма, с които се нареждат плащанията на земеделските производители. 

Още от "Велико Търново"

Последни новини

Най-четени