След година прекъсване с димящи скари и много музика започна ХІV-то издание на Празника на горнооряховския суджук

Партньор на Общината за реализацията на Празника е и Историческият музей, където през 2015 г. беше открита етнографска експозиция, посветена на горнооряховския деликатес

ХІV –то издание на Празника на горнооряховския суджук
ХІV –то издание на Празника на горнооряховския суджук Източник: Община Горна Оряховица

След една трудна и необичайна за всички ни година съм щастлив, че Празникът на горнооряховския суджук отново ни събира. Мястото е друго, но вкусът, историята и традициите, свързани с горнооряховския суджук са си същите и остават все така непроменени. Така посрещна горнооряховчани, дошли на откриването на Празника на горнооряховския суджук кметът на Общината инж. Добромир Добрев. Тази година Празникът се провежда до паркинга на Летния театър. Но нито новото място, нито излелият се преди това юнски дъжд попречиха на любителите на месния деликатес нетърпеливо да се съберат около димящите скари.

 

ХІV –то издание на Празника на горнооряховския суджук
ХІV –то издание на Празника на горнооряховския суджук Източник: Община Горна Оряховица

На официалното откриване присъства областният управител Георги Гугучков, както и цялото ръководство на Общината. На сцената се качиха и собствениците на трите суджукарски фирми, които единствени в България имат право да произвеждат и продават Горнооряховски суджук Румяна Добрева - "Боби 03“ ООД, Христо Христов - "Родопа Горна Оряховица 96“ ЕООД и Иван Стефанов - "Стефанов – Иван Стефанов-04" ЕООД. И трите фирми са основни партньори на Община Горна Оряховица в провеждането на Празника.

 

Партньор на Общината за реализацията на Празника е и Историческият музей, където през 2015 г. беше открита етнографска експозиция, посветена на горнооряховския деликатес.
Вкусът на горнооряховския суджук е уникален. В това ще имате възможност да се убедите през следващите дни. Ние пазим традицията, завещана ни от гороноряховските суджукари и ще я предадем на бъдещите поколения. Така славата на горнооряховския суджук ще продължи да привлича към града ни хора от близо и далеч. Насладете се на празничните дни, наситени с много песни, танци, забавления и кулинарни изненади, пожела на всички присъстващи инж. Добромир Добрев.

 

ХІV –то издание на Празника на горнооряховския суджук
ХІV –то издание на Празника на горнооряховския суджук Източник: Община Горна Оряховица

След официалното откриване, началото на празничната програма и тридневните веселби дадоха съставите на НЧ "Братя Грънчарови – 2002". След тях на сцената се качиха музикантите от Берковската духова музика, а финал на първата празнична вечер постави Десислава.


На 12 юни от 10 до 18 ч. ще тече празнична програма на самодейни състави от общината и гости. Ще има много кулинарни игри, викторини, суджукарско надиграване, награди. В 18 ч. започва концерт на духов оркестър "Виво Монтана“, а в 20 ч. Бобан Здравкович ще зарадва всички фенове на балканската музика. В 21 ч. започва концертът на Тони Стораро.


Празникът продължава и в неделя, 13 юни. Между 10 до 14 ч. в програмата се включват самодейни състави от общината и гости. Отново ще има кулинарни игри и още изненади.
Временната организация на движение в района на провеждане на Празника на горнооряховския суджук ще продължи и на 12 и 13 юни. Забранява се движението на моторни превозни средства от кръстовището на ул. "Васил Априлов" с ул. "Мано Тодоров“ до кръстовището на ул. "Мано Тодоров“ с ул. "Христо Смирненски" и всички перпендикулярни улици на "Мано Тодоров“ в затворения участък.
Срок на действие за временната организация на движение:
- На 12.06.2021г. (събота)от 09:00 ч. до 22:30;
- На 13.06.2021г. (неделя) от 09:00 ч. до 15:00ч.
Служителите на РУ "Полиция“ на МВР – Горна Оряховица ще оказват пълно съдействие при осигуряване и спазване на временната организация на движение.

Още от "Велико Търново"

Последни новини

Най-четени