"Свилоза" спира работа заради липса на дървесина

Предприятието е най-големият работодател в община Свищов и осигурява около 500 работни места

Свилоза АД
Свилоза АД Източник: Свилоза АД

Най-големият завод за производство на целулоза в България – този на "Свилоза", преустановява за неопределено време производствената си дейност поради липса на дървесина. Това съобщават, без да дават повече подробности, от химическия комбинат в Свищов.

 

Това обаче не е прецедент - "Свилоза" прекрати временно работа заради липса на дървесина през октомври миналата година. И тогава липсваше яснота колко дълго ще продължи принудителният престой на химическия комбинат и дали ще се стигне до съкращения на работници. "Цените на дървесината ескалираха. При нас цената стигна 150 лева за тон, което никога не се е случвало досега. Това е първо спиране на "Свилоза" за дървесина от три години насам", казва през октомври мениджърът.

 

За нормалното протичане на производствената дейност на комбината са необходими около 40 000 тона дървесина месечно. Предприятието е най-големият работодател в община Свищов и осигурява около 500 работни места. Колчев предположи през октомври, че може и да се стигне до освобождаване на персонал.

Още от "Велико Търново"

Последни новини

Най-четени