В Горна Оряховица откриха паметна плоча на военния летец Петър Бочев

Поручик Бочев е най-резултатния пилот в историята на българската бойна авиация, като от 10 боя има 13 победи

Инж. Добромир Добрев и председателят на общинската структура на СОСЗР подп. Цветан Цветков
Инж. Добромир Добрев и председателят на общинската структура на СОСЗР подп. Цветан Цветков Източник: Община Горна Оряховица

Паметна плоча на военния летец Петър Бочев бе открита в Горна Оряховица в Алеята на българския войн. Инициативата е на общинската структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Петър Бочев е един от двамата въздушни асове наред със Стоян Стоянов. Само те двамата имат по 5 свалени вражески самолета. Поручик Бочев е най-резултатния пилот в историята на българската бойна авиация, като от 10 боя има 13 победи.

 

Паметната плоча бе открита от кмета на Общината инж. Добромир Добрев и от председателя на общинската структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва подп. Цветан Цветков. Българският "ас на асовете", както наричат поручик Петър Бочев е роден на 19 ноември 1920 г. в с. Крушето. Възпитаник на 61-ви випуск на Военното на Негово Величество Училище, което завършва с отличие. Първата победа над американска летяща крепост е негова. На 1 август 1943 година по време на операция Приливна вълна Бочев заедно със своя "Месершмит Bf109 G-2" излита срещу завръщащите се от бомбардиране на нефтените рафинерии край Плоещ американски бомбардировачи. Първи сваля самолет "B-24 Liberator" над София.

 

На 17 август същата година на церемония в двореца цар Борис III лично му връчва орден "За храброст", като при награждаването му казва, че това е първият орден, който връчва с ръката си като монарх, връчените от него ордени на бойното поле през Първата световна война са били в качеството му на престолонаследник. За същата победа германското съюзническо командване награждава Петър Бочев със "Железен кръст ІІ клас с лента". На 23 ноември 1943 година води и най-големият въздушен бой в историята на българската авиация при Перник и Брезник. На 5 октомври подпоручик Бочев с 3/6 изтребителен орляк под командването на капитан Кръстю Атанасов излита с цел да разузнава моторизирана германска колона и артилерийски позиции по пътя Крива паланка – Куманово. Самолетът на Бочев е улучен, той успява да кацне, но последва взрив.

 

Посмъртно е произведен в чин поручик. Петър Бочев е погребан в двора на църквата "Св. Иван Рилски" в горнооряховския кв. "Калтинец". Пред паметната плоча на поручик Петър Бочев бяха поднесени цветя от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от СУ "Георги Измирлиев", от земляци на въздушния ас от с. Крушето, от представители на политически партии, патриотични организации, граждани.

Още от "Велико Търново"

Последни новини

Най-четени