Велико Търново е център на тържествата, посветени на 114 години от обявяването на Независимостта на България

Акцент в празничния ден е национална кръгла маса на тема "Велико Търново – историческа и духовна столица на България – правно положение и перспективи"

Велико Търново
Велико Търново Източник: Zonanews

Велико Търново е център на тържествата, посветени на 114 години от обявяването на Независимостта на България. Тържественият ден започна в 7:30 ч. със света литургия, отслужена от Великотърновският митрополит Григорий в Църквата "Св. 40 мъченици", където на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд, заедно с министрите от правителството на Александър Малинов, прочита Манифеста на Независимостта. 

 

По традиция след края на службата владиката извършва водосвет и поръсване на бойното знаме на Националния военен университет (НВУ) "Васил Левски" и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. На крепостта "Царевец" в 10:30 часа с военен ритуал ще бъде издигнато националното знаме.

 

Вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът Даниел Панов ще произнесат своите празнични слова. Гостите и жителите на Велико Търново ще поднесат венци и цветя на Пирамидата на Независимостта - мястото, където за втори път е бил прочетен манифестът пред великотърновското гражданство на 22 септември 1908 година.

 

В 11:30 започва тържественото шествие, в което ще се включат над 500 ученици от великотърновските училища, гости и граждани, както и участниците в 15-то издание на Фестивала на военните оркестри. Пред паметника "Майка България" ще бъде поднесен гирлянд от цветя в знак на преклонение.

 

Акцент в празничния ден е национална кръгла маса на тема "Велико Търново – историческа и духовна столица на България – правно положение и перспективи". Във форума ще участват водещи юристи, конституционни съдии, историци, архитекти и общественици, представители на културните индустрии, туризма и опазването на историческото наследство. Инициатор на дискусията е Сдружение "Велико Търново – историческа и духовна столица на България".

 

Основна цел на събитието е да обедини най-добрите идеи и конкретни предложения за юридическа легитимация на статута на града и възможностите му за развитие, каза заместник-кметът Нейко Генчев, който е член на сдружението. В следобедните часове ще се състои традиционното голямо великотърновско хоро с участието на любителски танцови формации.

Още от "Велико Търново"

Премиерът Гълъб Донев: Да си подадем ръка над разделителните линии в името на единението

Независимостта на българската държава е кауза, която преди 114 години събира в един сноп очакванията на народа и действията на народните избраници, каза министър-председателят в словото си

Прочетете повече прочетете повече

Велико Търново е център на тържествата, посветени на 114 години от обявяването на Независимостта на България

Акцент в празничния ден е национална кръгла маса на тема "Велико Търново – историческа и духовна столица на България – правно положение и перспективи"

Прочетете повече прочетете повече

Бойко Борисов във В. Търново: "Промяната" ви ограбиха с инфлацията като истински измамници, като онези от 90-те години -

Днес Гари Каспаров дойде в центалата на ГЕРБ, за да агитира в полза на ГЕРБ. Те ли не знаят кой е демократът, кой е стабилният и действително водещ страната си стабилно години наред по евроатлантически път

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени