Жителите на общините Стражица и Полски Тръмбеш излизат на протест

Те ще блокират за един час едновременно главните пътища София - Варна при Стражица, Русе - Велико Търново при Петко Каравелово и Плевен - Русе при Масларево

Стражица
Стражица Източник: Борба

Жителите на общините Стражица и Полски Тръмбеш излизат на протести, за да се противопоставят на закриването на полицейските управления, съобщи БНР. Те ще блокират за един час едновременно главните пътища София - Варна при Стражица, Русе - Велико Търново при Петко Каравелово и Плевен - Русе при Масларево.

 

Инициативните комитети на двете общини внесоха на 15 юни жалби в МВР към Върховния административен съд срещу заповедта на министъра на вътрешните работи. Блокадите на трите главни пътя, които преминават през общините Стражица и Полски Тръмбеш, ще бъдат едновременно от 10:00 до 11:00 часа.

 

Местните хора не приемат решението на вътрешния министър Бойко Рашков за закриване на полицейските управления и преобразуването им в полицейски участъци, които минават на подчинение към структурите на МВР в Горна Оряховица и Велико Търново.

 

Миналата седмица при гражданското си неподчинение жителите на Стражица заявиха: "РПУ Стражица е на първо място в окръга по разкриваемост на престъпленията и не виждам какъв е смисълът едно работещо звено на Министерството на вътрешните работи да бъде закрито"; "Не могат да оставят цели населени места без покритие от Охранителна полиция"; "Има нужда от полицейско управление.

 

Имаме второто по големина военно поделение в България. Няма как да станат тези неща. Няма да го позволим". Двата инициативни комитета започват съдебни дела, при които ще ги представлява лидерът на "Изправи се. БГ" Мая Манолова.

 

На 15 юни е проведена среща със заместник-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев за спиране изпълнението на министерската заповед за закриването на полицейските управления.

Още от "Велико Търново"

Последни новини

Най-четени