ГЕРБ: Кметски наместник купува гласове във видинско село

В една от секционните избирателни комисии във видинското село Капитановци членовете на комисията допускали хора да гласуват, които не са в избирателните списъци

Гласуване, избори (снимката е илюстративна)
Гласуване, избори (снимката е илюстративна) Източник: Zonanews

Предизборният щаб на ГЕРБ във Видин подаде жалба за купуване на гласове, съобщиха от пресцентъра на партията. По информация от жители на село Синаговци, настоящият кметски наместник К.И. обхождала съселяните си с тефтер, пълен със списъци и таблици, като агитирала срещу заплащане да се гласува за определен стар-нов кандидат за общински кмет.

От щаба на ГЕРБ настояват компетентните органи да извършат незабавна проверка по случая като бъдат установени авторите на деянието и респективно да бъде ангажирана тяхната наказателна отговорност.

В една от секционните избирателни комисии във видинското село Капитановци членовете на комисията допускали хора да гласуват, които не са в избирателните списъци. За това сигнализираха ОИК-Видин от предизборния щаб на ГЕРБ.

В жалбата се посочва, че в СИК 93, членовете на комисията са допуснали мъж да гласува с три бюлетини – за кмет на община, за общински съветници и кмет на кметство, макар че лицето не е било включено в избирателните списъци.

От ГЕРБ обявиха случая като недопустимо нарушение на Изборния кодекс от страна на всички членове на СИК. От предизборния щаб настояват да се извърши незабавна проверка по случая, за който обаче не се знае дали е единичен или масова практика във въпросното населено място.

 

Предизборният щаб на ГЕРБ във Видин подаде жалба в ОИК за нарушение на Изборния кодекс. По сигнал на множество граждани, видински превозвач, който извършва обществен превоз по договор с общината, е облепил автогарата си с агитационни материали на определен кандидат за кмет и общински съветници.


Това е втората по ред жалба до ОИК, след като от предизборният щаб вече сигнализираха, че освен самата гара, то агитационни материали са поставени и в автобусите, които извършват обществен превоз.

ГЕРБ-Сандански сигнализира, че в секция номер 1 в жк "Спартак" е установено грубо нарушение, като най-вероятно се касае за контролиран вот.

Избирател, маркирал в бюлетината си вота си за общински кмет в полза на кандидат издигнат от Инициативен комитет, е направил опит да заснеме бюлетината си. Секционната избирателна комисия е установила нарушението.


"Изразяваме притеснение, че това е опит за контролиран вот, като гласоподавателят е трябвало да "отчетете" пред някого за кого е подал гласа си. Това нарушава тайната на вота и най-вероятно се касае за намеса в гражданските му права", се казва в жалбата до Общинската избирателна комисия.

От ГЕРБ настояват за спешни действия и засилване на вниманието на всички избирателни комисии за подобни нерегламентирани практики и гласоподаватели, които се опитват да заснемат за кого гласуват

ГЕРБ-Сливен подаде жалба до Общинската избирателна комисия /ОИК/-Сливен за неправомерна агитация в с. Тополчане. В щаба на ПП ГЕРБ-Сливен постъпи сигнал , че лицето Георги Георгиев – жител на с. Тополчане демонстративно показват на избирателите да гласуват за кандидата на БСП за кмет на селото Йордан Динков, което е в грубо нарушение на ИК.

От ГЕРБ – Сливен настояват ОИК да предприеме всички необходими мерки и необходими действия за преустановяване на нарушенията на Изборния кодекс, пише още в жалбата.

Още от "Видин"

Министър Гвоздейков: Инвестициите в хората са основен компонент на всеки успешен бизнес модел

Министър Гвоздейков връчи наградата в категория "Инвестиция в човешки капитал" на "Технически компоненти България" ЕООД. Компанията е създадена в гр. Видин и работи в областта на електрониката, произвеждайки компоненти и системи за енергийно ефективно отопление и климатизация

Прочетете повече прочетете повече

Министър Цеков: Днес сме една идея по-близо до това да имаме нормална свързаност между столицата и Видин

Движението по новия автомагистрален участък между Макреш и Бела беше пуснато днес, след като регионалният министър провери състоянието на трасето

Прочетете повече прочетете повече

Разкрити са опити за незаконно превеждане и преминаване на 32 мигранти през българската граница в района на ГКПП Видин –

В товарните автомобили, управлявани от граждани на Турция, са били укрити чуждестранни граждани от Сирия и Ирак, сред които имало и непълнолетни лица

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени