Министър Богданов: Инвестираме 25 млн. лева за развитието на Индустриален парк Видин

Регионът може да се превърне в логистичен и интермодален хъб, посочи министърът

Министър Богданов: Инвестираме 25 млн. лева за развитието на Индустриален парк Видин
Министър Богданов: Инвестираме 25 млн. лева за развитието на Индустриален парк Видин Източник: Пресцентър на МИ

"Двадесет и пет милиона лева ще бъдат инвестирани в развитието на Индустриален парк Видин. Към момента има изготвен проект за финансирането от Национална компания индустриални зони (НКИЗ). Държавата ще осигури 20% от средствата, а останалите 80% са предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост". Това обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов във Видин след среща с кмета на града д-р Цветан Ценков и с областния управител Иво Атанасов.

 

На срещата бяха обсъдени възможностите за привличане на инвеститори и бъдещото икономическо и индустриално развитие на региона. Министър Богданов подчерта, че развитието на Северозападна България е приоритет на правителството.

По думите му предстои строителството в индустриалната зона, управлявана от НКИЗ,  да започне още тази година, като сумата ще бъде инвестирана във вътрешната инфраструктура и в подготовката на самия терен.

 

"Индустриална зона Видин разполага с връзка с железопътен транспорт, с пристанище и e в близост до Дунав мост 2. Всичко това дава възможност регионът да се развие като логистичен и интермодален хъб", посочи министърът след като посети теренa на място.

 

Министър Богданов: Инвестираме 25 млн. лева за развитието на Индустриален парк Видин
Министър Богданов: Инвестираме 25 млн. лева за развитието на Индустриален парк Видин Източник: Пресцентър на МИ

Богданов изтъкна потенциала, с който разполага Видин. Той обсъди с кмета на града  създаването на местно звено, което да работи за привличане на инвеститори и да представя предимствата и възможностите за реализиране на проекти в региона. "Трябва да имаме подготвени хора, така че да ускорим инвестиционния процес", допълни Богданов.

 

Тези инвестиционни звена в страната ще бъдат подпомагани от Министерството на икономиката и индустрията, Националната компания индустриални зони и представителите на Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ).

 

"Осигуряването на финансиране на индустриалния парк Видин е поредна стъпка от страна на правителството за насърчаване развитието на региона", изтъкна той. Министър Богданов обяви, като мярка за намаляване на регионалните дисбаланси в страната, фактът че в Северозападния регион праговете за отпускане на държавна помощ за инвестиции са в най-голям размер. "Регионът може да получи до 60% от капиталовите разходи при привличане на инвеститор", припомни министърът.

 

"Продължаваме да работим активно с представителите на местната власт. Трябва да създадем работеща индустрия, за да останат хората в региона и да се завърнат тези, които работят извън него", бе категоричен Богданов.

 

По време на срещата той изтъкна, че след посещението на производствената база на "Ел Би Булгарикум" във Видин, по-рано през деня, приоритет ще бъде модернизацията на производството и възможността да бъде разкрита паралелка за дуално обучение, която да бъде финансирана от дружеството.

Още от "Видин"

Министър Гвоздейков: Инвестициите в хората са основен компонент на всеки успешен бизнес модел

Министър Гвоздейков връчи наградата в категория "Инвестиция в човешки капитал" на "Технически компоненти България" ЕООД. Компанията е създадена в гр. Видин и работи в областта на електрониката, произвеждайки компоненти и системи за енергийно ефективно отопление и климатизация

Прочетете повече прочетете повече

Министър Цеков: Днес сме една идея по-близо до това да имаме нормална свързаност между столицата и Видин

Движението по новия автомагистрален участък между Макреш и Бела беше пуснато днес, след като регионалният министър провери състоянието на трасето

Прочетете повече прочетете повече

Разкрити са опити за незаконно превеждане и преминаване на 32 мигранти през българската граница в района на ГКПП Видин –

В товарните автомобили, управлявани от граждани на Турция, са били укрити чуждестранни граждани от Сирия и Ирак, сред които имало и непълнолетни лица

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени