Рекордно количество от 40 килограма златни изделия е задържано при проверка на лек автомобил на ГКПП Дунав мост Видин-Калафат (СНИМКИ)

Златните изделия са открити в лек автомобил, м.арка "Рено", с немски регистрационен номер

Контрабандните златни изделия
Контрабандните златни изделия Източник: ПРБ

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършено престъпление по чл. 242, ал. 4, вр. ал. 1, б. д от Наказателния кодекс.


Около 16 ч. на 20.10.2021 г. митническите служители от отдел "Борба с наркотрафика" в ТД Митница Русе спрели за проверка лек автомобил, марка "Рено", с немски регистрационен номер. Водачът и неговия пътник - български граждани, заявили, че пътуват от България за Германия и превозват само личен багаж.


Превозното средство било отклонено за щателна митническа проверка, при която бил установен двоен под на купето с оформени тайници. Отварянето им се извършвало със специален електрически механизъм през запалката на автомобила. В двата тайника са били открити 64 пакета и кутии с бижутерийни изделия от жълт метал, с общо тегло 41,600 кг.

 

Контрабандните златни изделия
Контрабандните златни изделия Източник: ПРБ

Според първоначална експертна справка артикулите представляват златни бижута от 14-каратово злато, с обща стойност по цени на едро над 2,2 милиона лева.


По случая е образувано досъдебно производство за опит за пренасяне през границата на страната, без знанието и разрешението на митниците, стоки за търговски цели в големи размери.

 

Контрабандните златни изделия
Контрабандните златни изделия Източник: ПРБ

В качеството на обвиняеми за извършеното престъпно деяние са привлечени пътуващите в автомобила Е.Ф. и Б.А. Предстои Окръжна прокуратура – Видин да внесе в съда искане за налагане на мерките им за неотклонение "задържане под стража".

Още от "Видин"

Последни новини

Най-четени