С инициативата "Коледни уроци за сърцето" започнаха Коледно-новогодишните празници в Мездра

Целта на инициативата е да ни припомни най-важните човешки добродетели и необходимостта от тяхното предаване от поколение на поколение с възпитателен за подрастващите ефект

Запалване на Коледната елха в Мездра
Запалване на Коледната елха в Мездра Източник: Община Мездра

По традиция в навечерието на Рождественските празници официално бяха запалени светлините на коледната елха на площад "България" и празничната светлинна украса в централната градска част на Мездра. По време на тържеството беше обявено началото на инициативата "Коледни уроци за сърцето", която е организирана от Община Мездра и от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и ще протече в няколко етапа. Целта на инициативата е да ни припомни най-важните човешки добродетели и необходимостта от тяхното предаване от поколение на поколение с възпитателен за подрастващите ефект.

 

Запалване на Коледната елха в Мездра
Запалване на Коледната елха в Мездра Източник: Община Мездра

Като първи етап от "Коледни уроци за сърцето" седемте училища в общината и Комплекс социални услуги за деца и лица с увреждания (КСУДЛУ) бяха поканени да проведат занимания по темата за моралните добродетели и за нуждата от тях в съвременния свят, след което всяко от учебните и социални заведения трябваше да си избере добродетел и мъдра мисъл за нея, с която да украси своята коледна елха. За целта в централната градска част бяха монтирани осем светещи елхи, обозначени с табелки с имената на съответното училище и на КСУДЛУ и с избраните от тях добродетели: честност, трудолюбие, смелост, обич, уважение, търпение, милосърдие, справедливост. Светлините на коледните елхи, както и сиянието на декоративната арка "Сърце на доброто", ще озаряват центъра на Мездра по време на коледно-новогодишните празници като символи на добротата.

 

Запалване на Коледната елха в Мездра
Запалване на Коледната елха в Мездра Източник: Община Мездра

Във втория етап от инициативата, до 20 декември, най-добрите художници от училищата и детските градини в общината ще изработят по 20 коледни картички. Честитките с пожеланията на учениците и на децата ще получат за Рождество Христово 240-те потребители на социалните услуги Домашен социален патронаж и Дом за стари хора. Третият, заключителен етап от "Коледни уроци за сърцето" ще протече по време на Коледния концерт, който ще се състои на 21 декември в Дома на железничаря. На входа на дома ще бъде поставена благотворителна кутия за събиране на средства, с които ще бъде подпомогнато лечението на тежко болни наши съграждани.

 

"Вярваме, че всички вие ще подкрепите идеята на Община Мездра и на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и ще се включите в осъществяването на тази благородна инициатива!", каза при обявяването на началото на "Коледни уроци за сърцето" заместник-кметът Нели Минева. За празничното настроените на присъстващите на запалването на светлините на коледните елхи и украса се погрижиха Мажоретен състав, Вокална група "Детски свят" и Група за художествено слово към Център за подкрепа за личностно развитие. Както подобава, накрая добрият белобрад старец Дядо Коледа, придружаван от своите верни помощници - джуджетата, раздадоха на децата подаръци. За финал небето над Мездра беше озарено от феерична заря - за радост, най-вече, на най-малките.

 

Следващото събитие от Коледно-новогодишната програма е на 15 декември (четвъртък), когато от 17:30 часа в Читалищната библиотека ще се проведе Литературно четене под наслов "Коледен венец от стихове”. На 20 декември (вторник) от 16:30 часа във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра ще бъде открита Художествена изложба "Спасените картини” от личната колекция на художника Евгени Кучков, а на 21 декември (сряда) от 17:30 часа в Дома на железничаря е Коледният концерт с участието на творчески състави от НЧ "Просвета 1925", Сдружение "Новото поколение на талантите" и Център за подкрепа за личностно развитие.

 

Жителите и гостите на гр. Мездра ще посрещнат Новата 2023 година с празнична програма на площад "България", която е с начален час 23:30 на 31 декември (събота).

 

 

 

Още от "Враца"

Последни новини

Най-четени