100 години гимназиално образование в Мездра чества средно училище "Иван Вазов"

Приветствие към присъстващите на тържеството отправи просветният министър проф. д-р Сашо Пенов

100 години гимназиално образование в Мездра
100 години гимназиално образование в Мездра Източник: Община Мездра

В навечерието на деня на Св. равноапостолни и славянобългарски просветители Кирил и Методий - 11 май, най-голямото учебно заведение в община Мездра - Средно училище "Иван Вазов”, чества 100 години гимназиалното образование в гр. Мездра, съобщиха от общинския пресцентър.

 

Сред гостите на събитието бяха служебният министър на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов, кметът на общината Иван Аспарухов, кметът на побратимения с Мездра украински град Коното́п Артeм Семенихин, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, началникът на Регионално управление на образованието - Враца Лорета Колева, бивши директори, учители и възпитаници на мездренската гимназия.

 

Освещаване на новото знаме на училището
Освещаване на новото знаме на училището Източник: Община Мездра

По време на тържеството Врачанският митрополит Григорий, в съслужение със свещеници от Врачанската св. митрополия, освети ново знаме на училището. Официално беше открит кабинет "Природни науки", обзаведен със съвременно оборудване.

 

По повод вековния юбилей на гимназиалното образование в Мездра СУ "Иван Вазов" беше удостоено от Министерство на образованието и науката (МОН) с почетния знак на МОН. Просветният министър връчи отличието на директора на учебното заведение Мариела Горанова.

 

Проф. Сашо Пенов
Проф. Сашо Пенов Източник: Община Мездра

От своя страна училището юбиляр награди с почетни грамоти и плакети десетки изявени ученици в областта на науката, изкуството и спорта, както заслужили преподаватели. Приветствия към присъстващите на тържеството отправиха проф. д-р Сашо Пенов и Мариела Горанова.

 

Кулминацията на честването беше тържественият концерт-спектакъл "Силата на нашите корени", който се състоя в Дома на железничаря. По случай кръглата годишнина учебното заведение получи от ръководството на Община Мездра почетен знак, плакет и поздравителен адрес. Поздравителни адреси изпратиха също сродни учебни заведения, институции и партньорски организации.

 

Тържественият концерт-спектакъл
Тържественият концерт-спектакъл Източник: Община Мездра

"Вековният юбилей на гимназиалното образование в нашия град е сериозен повод за удовлетворение, заслужена гордост и равносметка", пише в поздравителния адрес до СУ "Иван Вазов" от кмета Иван Аспарухов.

 

Кметът инж. Иван Аспарухов
Кметът инж. Иван Аспарухов Източник: Община Мездра

"Вие и вашите предшественици сте изминали дълъг и нелек път, за да се утвърди мездренската гимназия като едно от най-авторитетните средни учебни заведения в образователната система не само на област Враца, но и на цялата страна. Поколения деца и младежи са получили основата на своето образование и възпитание във Вашето училище, продължили са обучението си в родни или чуждестранни университети, за да станат, в крайна сметка, достойни граждани на Република България", заявява кметът Аспарухов.

Още от "Враца"

Работата по изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" върви по график

Този път този проект за разлика от Белене се структурира по най-правилния начин – не поръчваме оборудване, без да сме осигурили финансиране, без да имаме договор и без да знаем колко ще струва тази централа, заяви Дилян Добрев

Прочетете повече прочетете повече

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени