130 контейнери за зелени и градински и за хранителни и кухненски отпадъци са поставени в гр. Мездра и в съставните села на общината

Община Мездра призовава гражданите да изхвърлят в кафявите контейнери само посочените видове отпадъци, но не и строителни и смесени битови отпадъци, текстил, гума, кожа и др.

Контейнери за разделно събиране на отпадъци в Мездра
Контейнери за разделно събиране на отпадъци в Мездра Източник: Община Мездра

Oбщина Мездра приключи поставянето на 130 кафяви контейнери с вместимост 1,1 куб. м в гр. Мездра и в съставните села на общината. 98 от тях са предназначени за разделно събиране на зелени и на градински отпадъци, а останалите 32 - за разделно събиране на хранителни и на кухненски (биоразградими) отпадъци. Контейнерите ще бъдат обслужвани от специализиран сметоизвозен автомобил, предназначен за събиране на биоотпадъци.

 

Разполагането на новите съдове е част от дейностите по Проект "Изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци - регион Враца", финансиран по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. и пореден етап от изграждането на система за разделно събиране на зелени и на биоразградими отпадъци на територията на община Мездра.

 

За удобство на гражданите върху контейнерите са залепени информационни стикери, които указват какъв тип отпадъци могат да бъдат събирани в тях.

 

Контейнерите за зелени и градински отпадъци са предназначени за събиране на трева, листа, цветя, дървесни изрезки и храсти (окосена трева, плевели, градински резитби, малки клони с дължина до 75 см и диаметър 7,5 см).

 

Внимание: Не изхвърляйте в контейнерите за зелени отпадъци строителни отпадъци, хранителни отпадъци, смесени битови отпадъци, отпадъци от опаковки, пластмаса, стиропор, стъкло, текстил, кожа, фолио, гума, опасни отпадъци!

 

Контейнерите за и кухненски (биоразградими) отпадъци са предназначени за събиране на всички остатъци от храна (вкл. месо, кости, утайка от кафе, хартиени кърпи и др.), плодове и зеленчуци, месо и кости (както варени, така и сурови), риба и морски дарове (с изкл. на твърди черупки като напр. черупки от стриди), яйца и яйчени черупки, всички хлебни изделия, ориз, паста, зърнени храни и юфка, насипни чаени листа и утайка от кафе и чай (с изключение на пакетчета чай и кафе на шушулки), супи, сосове, развалена храна, използвана хартия, хартиени кърпи, салфетки, хартиени торби, вестници, кърпички, клечки за зъби, шишчета, замърсена с храна хартия.

 

Внимание: Не изхвърляйте в контейнерите за биоразградими отпадъци строителни отпадъци, опасни отпадъци, смесени битови отпадъци, отпадъци от опаковки, пластмаса, стиропор, стъкло, текстил, кожа, фолио, гума!

 

Община Мездра призовава гражданите да изхвърлят в кафявите контейнери само посочените видове отпадъци, но не и строителни и смесени битови отпадъци, текстил, гума, кожа и др.!

Още от "Враца"

Археологически комплекс "Калето" в Мездра отпразнува 11 години от своето създаване

Празничната програма по случай 11-ия рожден ден продължи с още куп артистични изненади, поднесени по специален начин в подножието на античната и средновековна крепост "Калето"

Прочетете повече прочетете повече

Тази вечер ще бъде извършена дезинсекция срещу комари в гр. Мездра

За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на здравеопазването, в съответната препоръчителна доза и концентрация

Прочетете повече прочетете повече

Кметът на Враца Калин Каменов: "Всички от Северозападна България очакваме завършването на скоростния път Мездра-Ботевгра

Днес кметът Калин Каменов лично посети участъка и коментира, че се изгражда пътен възел "Лютидол", пътен възел "Дърманци" и пътната връзка за град Мездра

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени