153 имота и коли за над 3 млн. лв. пробва да спаси от конфискация Ценко Чоков

Чрез антикорупционната комисия държавата иска от бившия кмет на Галиче да върне незаконно придобити имоти

Ценко Чоков
Ценко Чоков Източник: ПРБ

От комисията за отнемане на придобитото незаконно имущество поясниха, че проверката ще обхване 10-годишен период и включва имоти и от синовете на арестувания - Спас и Мартин, както и на жена му Цветелина Нелова. Чрез регистрираните от нея фирми, Чоков извършвал голяма част от земеделската си дейност и наемал стотици декари ниви под аренда, които после присвоявал от собствениците. Тогавашният главен прокурор, сега шеф на антикорупционната комисия Сотир Цацаров заяви, че ако се установи разлика от 250 хил. лв. или повече между официално декларираните доходи на участниците в групата и извършените от тях харчове, имането им ще бъде конфискувано в полза на държавата.


Обект на проверката станаха и всички имотни сделки, сключвани от Чоков и близките му. Според разследващите имало данни, че той е придобивал земя от хора без наследници, както и че е "купувал" земя от вече починали. Най-честата схема, по която Чоков и групата му прибирали земя против волята на собствениците ѝ, е чрез арендата. Нивите първо били наемани за няколко години от крупния арендатор, както сам Чоков се определи по-късно пред спецсъда. По-късно чрез фалшиви пълномощни и подправени нотариални актове той или някой от неговите близки и приближени ставал собственик на земята с помощта на нотариус от Бяла Слатина.


Продължителната проверка за имотите на Чокови се превърна в обвинителен акт през лятото на 2020 г. Тогава чрез кметството на Галиче 4 дебели папки бяха предадени за запознаване и евентуални възражения на всеки член на фамилията, от която години наред трепереше Галиче. Процедурата по искането на антикорупционната комисия за отнемане на имуществото на Чоков и семейството му най-сетне стигна до фаза разглеждане на делото в Софийския градски съд. То е насрочено за след два месеца и половина - в края на април. Няколко месеца след ареста на Чоков съдът наложи запори на богатствата на фамилията по искане на антикорупционната комисия. Тогава, през 2016 г., бившият кмет получи обвинение от спецпрокуратурата за участие в организирана престъпна група за лихварство, рекет, отвличане, побой. В хода на делото в спецсъда обвинението за престъпна група не издържа и Чоков получи присъда от 4 години и половина затвор за рекет, побой, отвличане и палеж.


Бившият кмет обжалва наказанието си пред апелативната инстанция. Делото е обявено за решаване, но близо година по-късно магистратите още не са се произнесли. Докато апелативните съдии умуваха, Ценко Чоков и синът му Мартин напуснаха ареста и живеят на свобода. Чоков-старши дори успя да стане общински съветник от "Новото време" в Бяла Слатина, а жена му Цветелина се пробва като независима да заеме неговото място на кмет на Галиче, но загуби изборите. В предстоящата нова среща с правосъдието Чоков ще води битка за имотите си за близо 3,2 млн. лв. В тази оценка са включени недвижима собственост, коли и пари по банкови сметки. Ако фамилията не успее да докаже легалния произход на имането си, то ще бъде конфискувано в полза на държавата. Хората в Галиче припомнят, че още докато беше кмет, Ценко Чоков стана собственик на 56 къщи в селото.


Една разходка из Галиче позволяваше на всеки наблюдател да види по портите на десетки сгради старателно изписано с блажна боя "Собственост на Ценко Чоков".

 

 

Съселяните му разказаха пред разследващите, че когато някой обявявал къщата си за продажба, кметът Чоков отивал първи и плащал веднага спазарената със собственика цена на имота. Покрай къщите обаче Чоков, без да се церемони, придобивал и всички земеделски земи, без да плаща нищо на стопаните. Сделките пък ги оформял с фалшиви пълномощни, а част от новопридобитите имоти прехвърлял на името на жена си или синовете си. Според антикорупционната комисия в стойността на запорираното имущество влизат обекти, които са собственост както на бившия кмет на Галиче, така и на неговата съпруга и двамата му синове. По искане на комисията съдът поставя под възбрана като обезпечителна мярка общо 153 недвижими имота в землището на Галиче, което Чоков управляваше 4 пълни мандата.


Той не успя да завърши петия, тъй като бе отстранен от поста заради прибирането му в ареста и невъзможността да ползва неплатен отпуск през това време. В Галиче твърдят, че всеки от двамата синове на Чоков притежава по 2000 дка земеделска земя, която баща им успял да им прехвърли преди запора върху имотите. В запорираните имоти влизат 94 ниви с обща площ 1 570,910 дка, 41 лозя за 42,968 дка, 3 горски терена от общо 11,599 дка, 1/2 идеална части от 5 ниви с площ от 93,350 дка, трайни насаждения. Обект на обезпечителните мерки са и 7 парцела в Галиче, върху 4 от които има масивни постройки. Освен на имоти в района на Галиче запори са наложени и на собственост на Чоков в София. Под възбрана в столицата е обширен апартамент със застроена площ от 236 кв. м и прилежащите към него 2 паркоместа.


Стойността на този имот в Студентски град е 500 хил. лв. По иска на комисията съдът налага запори и на 4 автомобила, най-скъпият е за 217 000 лв. Другите коли са съответно за 50 хил. лв., 45 хил. лв. и 6800 лв. Заради процедурата са блокирани и авоарите по банковите сметки на Ценко Чоков и жена му Цветелина Нелова. Възбрана има и върху вземане в размер на 350 хил. лв., представляващо предоставен заем от свързани лица. Адвокатът на Чоков Иво Найденов отказа да сподели какви възражения е внесъл в съда от името на клиента си по делото за конфискация на имотите му. Според него Чоков бил многократно проверяван и преди ареста си заради придобити имоти, но нарушения не били открити. Столичният адвокат, на когото предстои тежка битка в съда, се оплака, че около делата на Чоков имало огромен медиен натиск и всичко споделено само би навредило на подзащитния му.

Още от "Враца"

Последни новини

Най-четени