50 години АЕЦ "Козлодуй": Най-голямото постижение за това време е производството на повече от 708 млн. мегаватчаса еленергия (ВИДЕО, СНИМКИ)

Уважение и благодарност за личния принос заслужават всички работили през годините и работещи в АЕЦ "Козлодуй, заяви изпълнителният директор Иван Андреев

50 години АЕЦ "Козлодуй"
50 години АЕЦ "Козлодуй" Източник: Zonanews

Половинвековен юбилей отбелязва днес Атомната електроцентрала в Козлодуй. На този ден преди 50 години се поставя началото на ядрената енергетика не само в България, а и в цяла Югоизточна Европа.

 

Ботев парк
Ботев парк Източник: Zonanews

Хиляди хора от различни поколения и служители на централата се събраха днес в "Ботев" парк край град Козлодуй, за да отбележат 50-тия рожден ден на АЕЦ "Козлодуй". Водещ на събитието бе актрисата Гергана Стоянова.

 

Гости и работещи в атомната централа на празника на АЕЦ Козлодуй
Гости и работещи в атомната централа на празника на АЕЦ Козлодуй Източник: Zonanews
Актрисата Гергана Стоянова
Актрисата Гергана Стоянова Източник: Zonanews

За тези 50 години най-голямото постижение е това, че са произведени повече от  708 млн. мегаватчаса еленергия, над 1/3 от произвежданата в България еленергия на годишна база, на страната са спестени 838 милиона тона въглеродни емисии са спестени на българската природа, изтъкнаха енергетици. Всички те се поздравиха с рождения ден на АЕЦ "Козлодуй", пожелаха си предимно безопасност и най-вече - скорошно строителство на 7 и 8 блок.

 

Изпълнителният директор на АЕЦ
Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев Източник: Zonanews

Поздравления към бивши и настоящи работещи в АЕЦ "Козлодуй" и към гостите отправи изпълнителният директор на централата Иван Андреев:

 

Приветствието на изп. д-р Иван Андреев Източник: Zonanews

"На 4 септември 1974 г. България е официалното откриване на нашата атомна централа. Тогава страната ни записва на световната карат като първата държава в Югоизточна Европа и една от малкото в света, която започва успешно да развива своята ядрена енергетика. Днес нашите реактори работят надеждно, централата е основен стълб на енергийната система и хората в страната разчитат на енергията, произведена в Козлодуй. Ядрените ни енергетици се радват на заслужено уважение от световната професионална общност".

Изп.д-р на АЕЦ
Изп.д-р на АЕЦ "Козлодуй" Иван Андреев Източник: Zonanews

И добави:
"Уважение и благодарност за личния принос заслужават всички работили през годините и работещи в АЕЦ "Козлодуй". Вие сте в основата на постиженията, които ни дават възможност да отбележим с гордост 50-годишнината на АЕЦ "Козлодуй".  Затова нека честваме тази годишнина с увереност, че ни чакат нови перспективи и нови отлични резултати. Честит юбилей на АЕЦ "Козлодуй. Честит празник на всички".

 

Изп. д-р на АЕЦ
Изп. д-р на АЕЦ "Козлодуй Иван Андреев (вляво) и изп. д-р на БЕХ Валентин Николов Източник: Zonanews
Изпълнителният директор Иван Андреев и Красимир Ненов, зам.-министър
Изпълнителният директор Иван Андреев и Красимир Ненов, зам.-министър Източник: Zonanews
Цанко Бачийски и Иван Андреев
Цанко Бачийски и Иван Андреев Източник: Zonanews

Почетни грамоти от изп. д-р на централата Иван Андреев получиха зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов, изп.д-р на БЕХ Валентин Николов, Цанко Бачийски от Агенцията за ядрено регулиране. Те поднесоха приветствия към ръководството, служителите и работниците в АЕЦ "Козлодуй".

 

Брейк група X-Energy Crew
Брейк група X-Energy Crew Източник: Zonanews

Юбилейният концерт участват Тримата тенори "Уникални гласове", брейк група X-Energy Crew, Nana Dance Project, балерини от Софийска опера и балет, дует Крис и Велин, Bella C (Борислава Шишкова), Владимир Величков, кавал, Рейналдо Дроз, солист на Софийска филхармония, Илина Михайлова, солист на Държавна опера - Варна, Национален фолклорен ансамбъл "Българе".

 

Тримата тенори
Тримата тенори Източник: Zonanews
Тримата тенори и балет
Тримата тенори и балет Източник: Zonanews


От 13:00, 14:30 и 16:30 се извършват плавания с кораба "Радецки". 

 

Корабът
Корабът "Радецки" Източник: Zonanews

Към момента в АЕЦ "Козлодуй" работят Пети и Шести енергоблок. Двата реактора, както и хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, това лято получиха безсрочни лицензи за експлоатация. С работещите си мощности централата към момента е най-големият производител на електроенергия в страната с дял над една трета от националния енергиен микс. 


Визитка

На днешния ден през 1974-та е пуснат в експлоатация първи блок на централата, ключова за националната сигурност на страната. Тя е първата ядрена централа в Източна Европа. Едновременно с пуска на първи, усилено се изгражда и втори блок. През годините на площадката са работили над 100 хил души. До 1991 г. са изградени шест реактора. Към момента в АЕЦ "Козлодуй" работят Пети и Шести енергоблок. Двата реактора, както и хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, това лято получиха безсрочни лицензи за експлоатация. С работещите си мощности централата към момента е най-големият производител на електроенергия в страната с дял над една трета от националния енергиен микс. 

 

Валентин Николов (вдясно) и Иван Андреев (вляво)
Валентин Николов (вдясно) и Иван Андреев (вляво) Източник: Zonanews

 

Още от "Враца"

320 ученици прекрачиха школския праг в най-голямото основно училище в община Мездра - ОУ "Христо Ботев" 

През учебната 2024/2025 г. в ОУ "Христо Ботев" - Мездра ще се обучават 320 ученици в 16 паралелки от I до VII клас. Първокласниците са 47, разпределени в две паралелки

Прочетете повече прочетете повече

Фолклорният фестивал "Типченица пее" събра за 16-и път самодейци от Северозапада  

В тазгодишното издание на фестивала, което, за разлика от миналата година, нямаше конкурсен характер, взеха участие над 200 самодейци - певци, танцьори и музиканти, от 12 населени места

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени