Ансамбъл "Мездра и ФТК "Хорце, винце и още нещо" взеха участие в международни фестивали в Италия и Албания

По време на едноседмичното си турне на най-големия остров в Средиземно море възпитаниците на хореографа Мирослав Аспарухов имаха четири концертни изяви

Фолклорен ансамбъл "Мездра"
Фолклорен ансамбъл "Мездра" Източник: Община Мездра

През последната десетдневка на август и началото на септември Фолклорен танцов ансамбъл (ФТА) "Мездра" и Фолклорен танцов клуб (ФТК) "Хорце, винце и още нещо…" към НЧ "Просвета 1925" - гр. Мездра взеха участие е два международни фолклорни фестивала в Италия и Албания, информират от пресцентър на общината.

 

От 23 до 30 август ФТА "Мездра" представи България в първото издание на Международен фолклорен фестивал под наслов "От сърцето на Сицилия… фолклорът на света" (Festival Internazionale "Dal cuore della Sicilia... il folklore del mondo"), който се проведе в общините Кампофра̀нко и Сутѐра, провинция Калтанисета на остров Сицилия, разположени на около 70 км югоизточно от Палермо.

 

По време на едноседмичното си турне на най-големия остров в Средиземно море възпитаниците на хореографа Мирослав Аспарухов имаха четири концертни изяви. Освен Ансамбъл "Мездра" и Ансамбъл "Българани" - София, във фестивала се включиха фолклорни състави от Боливия, Италия, Сърбия и Филипините.

 

Фолклорен ансамбъл
Фолклорен ансамбъл "Мездра" Източник: Община Мездра

От 30 август до 3 септември ФТК "Хорце, винце и още нещо…" взе участие в 24-ия Международен музикален и танцов фестивал "Durres Waves" във втория по големина град в Албания Дуръс, разположен на адриатическото крайбрежие. В интернационалното събитие, което е от календара на Световната фестивална асоциация (World Festival Association - WOFA), се изявиха над 400 танцьори и музиканти от Албания, България, Гърция, Полша и Хърватия. В рамките на западнобалканското си турне нашите самодейци посетиха също Призрен, Косово и столицата на Северна Македония Скопие.

 

От 24 до 29 септември Ансамбъл "Мездра" ще вземе участие в 17-ия Евро-средиземноморски фестивал на традиционните танци в Лимасол, Кипър от календара на Световния фолклорен съюз (World Folklore Union - I.G.F.). Това ще бъде второ участие на мездренските танцьори в този фестивал, първото беше преди 5 години, през 2019 г.

Още от "Враца"

320 ученици прекрачиха школския праг в най-голямото основно училище в община Мездра - ОУ "Христо Ботев" 

През учебната 2024/2025 г. в ОУ "Христо Ботев" - Мездра ще се обучават 320 ученици в 16 паралелки от I до VII клас. Първокласниците са 47, разпределени в две паралелки

Прочетете повече прочетете повече

Фолклорният фестивал "Типченица пее" събра за 16-и път самодейци от Северозапада  

В тазгодишното издание на фестивала, което, за разлика от миналата година, нямаше конкурсен характер, взеха участие над 200 самодейци - певци, танцьори и музиканти, от 12 населени места

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени