Ансамбъл "Мездра" взе участие в международен фолклорен фестивал в Будапеща 

В зрелищния спектакъл на сцената дефилираха близо 300 танцьори, певци и инструменталисти от шестте европейски държави участници във фестивала

Фолклорен танцов ансамбъл "Мездра" се завърна от Будапеща, Унгария, където взе участие в 29-ия Международен културен фестивал "Дунавски карнавал"
Фолклорен танцов ансамбъл "Мездра" се завърна от Будапеща, Унгария, където взе участие в 29-ия Международен културен фестивал "Дунавски карнавал" Източник: Община Мездра

Фолклорен танцов ансамбъл "Мездра" се завърна от Будапеща, Унгария, където взе участие в 29-ия Международен културен фестивал "Дунавски карнавал" (29th International Cultural Festival "Danube Carnival").

Сред останалите участници във фестивала бяха Танцов ансамбъл "Paloina" от Амстердам, Нидерландия, Ансамбъл за народни танци "Лещиняци" от Швѝдник, Полша, Ансамбъл за народни танци "Пая Зарич" от Нови Карловци, Сърбия, Ансамбъл за народни танци "MAKU" от Mehmet Akif Ersoy University в Бурдур, Турция и Българска фолклорна група "Янтра" от Будапеща.

 

В рамките на "Danube Carnival 2024" нашите танцьори представиха достойно България в XIII Международен конкурс за народни танци "Верижен мост", който се състоя в Театър "Erzsébetliget". С вдъхновеното си изпълнение на един от емблематичните танци от своя репертоар - "Граовска задявка", те спечелиха Бронзов приз "Верижен мост", Наградата на публиката и Наградата за най-добра хореография.

 

29-ият Международен културен фестивал
29-ият Международен културен фестивал "Дунавски карнавал" в Будапеща Източник: Община Мездра

Кулминацията на фестивала беше заключителният Гала концерт в Театъра на открито "Margitsziget” на остров Маргит, в който се включиха също Унгарският държавен фолклорен ансамбъл и Дунавският артистичен ансамбъл. В зрелищния спектакъл, поставен по повод унгарското председателство на Европейския съюз, на сцената дефилираха близо 300 танцьори, певци и инструменталисти от шестте европейски държави участници във фестивала.

 

По време на едноседмичното си турне в унгарската столица мездренските танцьори имаха още три концертни изяви - в Градината на Унгарския национален музей, в Международната танцова къща "Kobuci Garden" и в Културния център и библиотека "Pomáz". Те посетиха Посолството на Република България в Будапеща, където бяха приети от Н. Пр. Христо Полендаков, извънреден и пълномощен посланик на България в Унгария.

 

"Всеки успех е равен на една сбъдната мечта, сподели след завръщането на Ансамбъл "Мездра" от Будапеща неговият художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов. Пътят не е лек, но точно в тези моменти разбираш, че си заслужава всяка една спънка, тежестта на всеки опит, болки, проблеми, лишения и целият труд, който е положен за постигането на крайната цел.

 

Фолклорен танцов ансамбъл
Фолклорен танцов ансамбъл "Мездра" се завърна от Будапеща, Унгария, където взе участие в 29-ия Международен културен фестивал "Дунавски карнавал" Източник: Община Мездра

Аз вярвам, че културата трябва да е двигател на всяко едно общество и ние трябва да се стараем да бъде така, и по този начин да улесним съществуването ни. Няма как да не съм щастлив, че ние, танцьорите на Ансамбъл "Мездра", бяхме част от създаването на още един световен спектакъл, с което да оправдаем смисъла на целия тежък репетиционен цикъл. За нашите деца, за световната култура, за изкуството, което е най-големият дар на човечеството!".

 

Тази събота, 22 юни, от 19:00 часа в Зала 1 на Националния дворец на културата в София Ансамбъл "Мездра" ще вземе участие във финала на Националния конкурс "ТОП 10 Български танцов фолклор".

 

От 27 юни до 1 юли мездренските танцьори ще се включат в Международния фолклорен фестивал "Călușul Românesc" в Каракал, Румъния, а от 1 до 7 юли ще представят нашата страна в XII Международен фолклорен танцов и музикален фестивал "Наградата на Белград" (12th International FIDAF Folk Dance&Music Festival BELGRADE AWARD 2024) от календара на Федерацията на международните танцови фестивали (ФИДАФ).

Още от "Враца"

Председателят на Общински съвет - Мездра Яна Нинова участва в честване във Вилнюс на 30 години от Договора от Маастрихт

Домакини на събитието, на което присъстваха 70 души, включително държавни служители, преподаватели, младежки лидери, предприемачи и членове на граждански организации, беше Община Молетай

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени